"Stowarzyszenie umarłych poetów"


Więcej zszywek z tablicy

smakołyki

Chlebek z kurczakiem i sose...
tort
śliczny!
minionki
Domowy przepis na pyszny ba...
Jeżeli lubicie batona Bount...
Nachosy! przepis 

Składnik...
TARTA LIMONKOWA przepis

ci...
Rolada z ciasta francuskieg...
DIY: domowe żelki, obrazek ...
Ananas
czekolada na zimne i deszcz...
bajeczny talerz
kolorowy deser
donia0506

donia0506 od amilo36d

Dodane 16.02 o 20:06
Obserwuj

Domowy przepis na pyszny batonik Mleczna kanapka ,

puszysty , kakaowy biszkopt i mleczno-miodowy krem .
Składniki :

Biszkopt :

5 jajek

1 szklanka cukru

1 łyżeczka cukru z prawdziwą wanilią

2/3 szklanki mąki pszennej

0,5 szklanki mąki ziemniaczanej

4 łyżki mocnego kakao

1 łyżeczka proszku do pieczenia



Masa mleczna :

2,5 szklanki mleka

0,5 szklanki cukru

2 łyżki cukru z prawdziwą wanilią

2 łyżki miodu

4 łyżki mąki pszennej

2 łyżki mąki ziemniaczanej


125g masła

125 ml śmietany kremówki

4 łyżeczki żelatyny

0,5 szklanki gorącego mleka



Sposób przygotowania :

Biszkopt :

Jajka , cukier i cukier waniliowy ubijamy razem na parze ( do dużego garnka wlewamy wodę do 1/4 wysokości , wstawiamy na mały ogień i do garnka wkładamy miskę z jajkami , pamiętając , że trzeba cały czas jajka ubijać , inaczej zrobi nam się słodkie gotowane jajo :) ) Ubijamy aż jajka podwoją swoją objętość . Wyciągamy ubite jajka z kąpieli wodnej .

Obie mąki przesiewamy z proszkiem do pieczenia i kakao , delikatnie i powoli łączymy z ubitymi jajkami , łyżka mąki - mieszamy , łyżka mąki - mieszamy i tak do wyczerpania mąki . Ciasto przelewamy na blachę (największą jaką mamy , ja użyłam blaszki dołączonej do piekarnika ) wyłożoną papierem do pieczenia i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 160º C i pieczemy ok. 20 min . 



Masa mleczna :

Mleko , cukier , cukier waniliowy, miód i obie mąki mieszamy w garnku i wstawiamy na gaz , gotując tak jak budyń . Odstawiamy do ostudzenia .

Żelatynę zalewamy zimną wodą by napęczniała , a następnie rozpuszczamy w gorącym mleku . 

Ostudzoną masę miksujemy z masłem . Następnie cały czas miksując wlewamy śmietankę . Na końcu powoli dolewamy do masy żelatynę rozpuszczoną w mleku . Chwilę miksujemy i odstawiamy .

Upieczony biszkopt przecinamy wzdłuż ostrym nożem . Musimy uważać bo biszkopt ma grubość ok. 1,5 cm , a musimy przeciąć go jeszcze na pół , tak aby był jak najcieńszy .

Masę mleczną wykładamy na spód biszkoptu , wyrównujemy i nakrywamy drugim blatem . Dociskamy , obciążamy drewnianą deską i wkładamy do lodówki na kilka godzin lub na całą noc .

Po schłodzeniu tniemy na prostokąciki o dowolnych wymiarach .

Przechowujemy w lodówce .

Zgłoś naruszenie

, aby dodać komentarz.

olni1234

ej dziewczyny jak zrobic to z cukrem z prawdziwa wanilia??

 |  25.03 o 13:30  

iwson

mniam

 |  4.03 o 7:34  

majczin

pychaa ❤

 |  3.03 o 22:30  

kiniaaabuu

super

 |  3.03 o 19:38  

Diamonds_Lana

Chcę się tylko pochwalić, że od miesiąca nie tknęłam nic słodkiego. I wiecie co? Jestem szczęśliwa ;) (zaznaczę, że słodycze to moje największe życiowe uzależnienie). Mleczny batonik na pewno dobry, ale tylko sobie popatrzę :P

2  |  1.03 o 18:24   Pokaż odpowiedzi

STYLOWODAJSUBA

mmmniam :3

 |  28.02 o 22:09  

kingamarta99

Sprubuje zrobic

 |  28.02 o 20:03  

Maargolciaa

Zszywka zawalana jest zdjęciami "motywującymi" do ćwiczeń a w "najpopularniejszych" same bomby kaloryczne :) Co za ironia losu ha ha ha :P

8  |  1 28.02 o 1:37   Pokaż odpowiedzi

asia_qq

masa wyszła mi super rzadka :|

 |  25.02 o 16:05   Pokaż odpowiedzi

mlutkie

robiłam. Tylko biszkopt ze swojego przepisu bo mniej zabawy. Dobre, ale nie smakuje jak mleczna kanapka. I masa przed zastygnieciem jest dosc płynna więc radzę wylewać na biszkopt w formie.

1  |  23.02 o 14:35  
Zobacz więcej komentarzy

, aby dodać komentarz.

Użytkownicy także przypinają: