Czy według Ciebie warto żyć?


Więcej zszywek z tablicy

CIASTA

Najlepsze Domowe Wafle z Ml...
Kruche różyczki: 200 g zimn...
Ciasto orzechowe
codzienne inspiracje i moty...
Ciasto kilimandżaro
Ciasto z wafelkową warstwą
obłędne ciasto ferrero roch...
Składniki

20 g żelatyny w ...
Ciasteczka twarogowe
Ciasto "Truskawkowa pi...
Kroimy , porcjujemy ciasta .
na wielkanoc.
ozdabiamy tort kremem
podstawy: lukier na tort
truskawki nacięte i wypełni...
Domowy sos karmelowy z solą...
róże z jabłek
Składniki:

    200 g gorzk...
SZYBKIE LODY PRZEZ NOC:

Wy...
LANY CHRUST

SKŁADNIKI NA C...
Waniliowy sernik z musem cz...
Pyszne ciasto Monte!
Ciasto dyniowe na jogurcie
Tort czekoladowy z musem cz...
Orzechowiec
Ciasto bananowe z cynamonem
Mey

Mey od zoom

Dodane 6.12 o 1:26
Obserwuj
Domowy sos karmelowy z solą
Składniki na około 250ml sosu:
200g drobnego cukru do wypieków
90g niesolonego masła
125ml śmietany kremówki
1 łyżeczka soli morskiej (możecie dodać ekstraktu waniliowego zamiast soli, jeśli nie jesteście fanami słodko-słonych połączeń)
Wykonanie:

Cukier umieść w rondlu na średniej mocy palnika i podgrzewaj, mieszając cały czas silikonową szpatułką (drewniana łyżka też się nada w ostateczności, ale może nie zbierać dobrze cukru z dna i karmel się przypali). Po pewnym czasie zaczną się pojawiać grudki (tak ma właśnie być) i cukier zacznie się topić.

Gdy cukier się roztopi i nabierze ciemnozłotego koloru, dodaj masło i wymieszaj, aż się roztopi i całość się połączy. Zachowaj przy tym ostrożność, bo reakcja gorącego cukru w połączeniu z chłodniejszym masłem może być dość gwałtowna.

Do masy cukrowo-maślanej wlej powoli kremówkę i wymieszaj. Uważaj przy tym, bo reakcja znów będzie wybuchowa i całość może wykipieć.

Na koniec wmieszaj sól (lub wanilię, jeśli wolisz).

Gotuj całość przez 2 – 3 minuty na małym ogniu, po czym przelej do pojemniczka i pozostaw do wystudzenia. Sos będzie gęstniał w miarę stygnięcia.

Przestudzony sos przechowuj szczelnie zamknięty z lodówce do dwóch tygodni. Przed użyciem najlepiej go ogrzać, bo będzie zbyt gęsty. Pyszny dodatek do kawy.

Domowy sos karmelowy z solą

Składniki na około 250ml sosu:
200g drobnego cukru do wypieków
90g niesolonego masła
125ml śmietany kremówki
1 łyżeczka soli morskiej (możecie dodać ekstraktu waniliowego zamiast soli, jeśli nie jesteście fanami słodko-słonych połączeń)
Wykonanie:

Cukier umieść w rondlu na średniej mocy palnika i podgrzewaj, mieszając cały czas silikonową szpatułką (drewniana łyżka też się nada w ostateczności, ale może nie zbierać dobrze cukru z dna i karmel się przypali). Po pewnym czasie zaczną się pojawiać grudki (tak ma właśnie być) i cukier zacznie się topić.

Gdy cukier się roztopi i nabierze ciemnozłotego koloru, dodaj masło i wymieszaj, aż się roztopi i całość się połączy. Zachowaj przy tym ostrożność, bo reakcja gorącego cukru w połączeniu z chłodniejszym masłem może być dość gwałtowna.

Do masy cukrowo-maślanej wlej powoli kremówkę i wymieszaj. Uważaj przy tym, bo reakcja znów będzie wybuchowa i całość może wykipieć.

Na koniec wmieszaj sól (lub wanilię, jeśli wolisz).

Gotuj całość przez 2 – 3 minuty na małym ogniu, po czym przelej do pojemniczka i pozostaw do wystudzenia. Sos będzie gęstniał w miarę stygnięcia.

Przestudzony sos przechowuj szczelnie zamknięty z lodówce do dwóch tygodni. Przed użyciem najlepiej go ogrzać, bo będzie zbyt gęsty. Pyszny dodatek do kawy.

Zgłoś naruszenie

, aby dodać komentarz.

Użytkownicy także przypinają: