kawka1

kawka1

Dodane 8.10 o 18:50
Obserwuj
Drożdżowe bułeczki bez wyrastania z jabłkami i budyniem



    drożdże świeże
    2.5 dag

    śmietana 18-procentowa
    2 łyżki

    cukier wanilinowy
    1 opakowanie

    cukier puder
    1 szklanka

    mąka tortowa
    2.5 szklanki

    margaryna kostka
    20 dag

    jajka
    2 sztuki

Budyń:

    budyń waniliowy
    2 opakowania

    mleko
    2 szklanki

    cukier
    2 łyżki

Dodatkowo:

    jabłka
    2 sztuki

 Budyń: w jednej szklance mleka rozpuszczamy budyń. Drugą szklankę mleka zagotowujemy wraz z cukrem. Wlewamy rozmieszany budyń i mieszamy do zgęstnienia. Gęsty budyń odstawiamy do ostygnięcia.

2. Jabłka obieramy i kroimy w kosteczkę.

3. Ciasto: Drożdże rozcieramy z cukrem waniliowym i śmietaną.

Do mąki wsypujemy cukier puder, dodajemy margarynę i rozcieramy opuszkami palców aż powstaną małe grudki. Dodajemy roztarte drożdże i jajka i zagniatamy ciasto.

4. Z ciasta formujemy bułeczki. Formujemy kulkę, wałkujemy, na środek dajemy porcję budyniu i porcję pokrojonych jabłek. Rogi zaginamy do środka lekko je przy tym zlepiając. W dłoniach formujemy okrągłą bułeczkę. Bułki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.

5. Bułki pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 45 minut do zrumienienia. Upieczone studzimy.

Drożdżowe bułeczki bez wyrastania z jabłkami i budyniem




drożdże świeże
2.5 dag

śmietana 18-procentowa
2 łyżki

cukier wanilinowy
1 opakowanie

cukier puder
1 szklanka

mąka tortowa
2.5 szklanki

margaryna kostka
20 dag

jajka
2 sztuki

Budyń:

budyń waniliowy
2 opakowania

mleko
2 szklanki

cukier
2 łyżki

Dodatkowo:

jabłka
2 sztuki

Budyń: w jednej szklance mleka rozpuszczamy budyń. Drugą szklankę mleka zagotowujemy wraz z cukrem. Wlewamy rozmieszany budyń i mieszamy do zgęstnienia. Gęsty budyń odstawiamy do ostygnięcia.

2. Jabłka obieramy i kroimy w kosteczkę.

3. Ciasto: Drożdże rozcieramy z cukrem waniliowym i śmietaną.

Do mąki wsypujemy cukier puder, dodajemy margarynę i rozcieramy opuszkami palców aż powstaną małe grudki. Dodajemy roztarte drożdże i jajka i zagniatamy ciasto.

4. Z ciasta formujemy bułeczki. Formujemy kulkę, wałkujemy, na środek dajemy porcję budyniu i porcję pokrojonych jabłek. Rogi zaginamy do środka lekko je przy tym zlepiając. W dłoniach formujemy okrągłą bułeczkę. Bułki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.

5. Bułki pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 45 minut do zrumienienia. Upieczone studzimy.

Polubili: xxmagicsoulxx
Zszywka przypięta także na tablicach:
Bułki omnomnom
Zgłoś naruszenie

, aby dodać komentarz.

Użytkownicy także przypinają: