Więcej zszywek ze źródła

www.przyslijprzepis.pl

Mięso mielone po bałkańsku Makowiec w pieluszkach Pierś z kurczaka w sosie or... Pierś z kurczaka w sosie or... Oszukany sernik z serka mas... sałatka z buraków, fety i r... Kruche łyżeczki z sałatką z... śledzie po meksykańsku Rolada marchewkowa
kawka1

kawka1

Dodane 19.07 o 9:34 z

www.przyslijprzepis.pl

Obserwuj

DROŻDŻOWE OBWARZANKI Z PISTACJAMI


CIASTO DROŻDŻOWE:

* maka pszenna – 550 g

* drożdże świeże – 30 g

* masło min. 82% – 100 g

* mleko – 250 ml

* cukier – 2 łyżki

* sól - 1 płaska łyżeczka

* jajko – 1 szt

+ zielone pistacje

Drożdże rozpuszczamy z cukrem.

W rondelku roztapiamy masło, dolewamy mleko, grzejemy ( nie możemy zagotować! ), lekko studzimy.

Mąkę przesiewamy z solą.

Do drożdży dodajemy przestudzone mleko z masłem oraz jajko – mieszamy.

Dodajemy przesianą mąkę i wyrabiamy ( ja to robię robotem z hakiem ) gładkie, dobrze napowietrzone ciasto.

Zakrywamy folią ( szczelnie ) i odstawiamy na 30 minut w ciepłe miejsce.

Kiedy podwoi objętość wyciągamy na obsypaną mąka stolnicę, ponownie zagniatamy.

Urywamy po kawałku, wałkujemy w dłoniach, sklejamy po 2 wałki i skręcamy tworząc obwarzanki.

Odstawiamy na ok. 20 minut.

Smarujemy roztrzepanym jajkiem, posypujemy posiekanymi pistacjami.

Pieczemy w 180C na złoto ( ok.10-12 minut ).

Polubili: andziabarbi olgidaa_
Zszywka przypięta także na tablicach:
Ciasta
Zgłoś naruszenie

, aby dodać komentarz.

Użytkownicy także przypinają: