Więcej zszywek ze źródła

mojeekspresjekulinarne.blox.pl

Pasztet z dodatkiem śmietan... Rolada czekoladowa z mleczn... Babka(mocno)kakaowa z jogur... Ultimate chocolate layer ca... Słodkie bułeczki z bitą śmi... Orzechowe ciasto przekładan... Biszkopt z galaretką i krem... Puszysty keks na białkach z... Szarlotka przekładana kreme...

Drożdżówki z jagodami i cynamonem (które pozostają

długo świeże)

Składniki: na 24 -26 bułeczek

1 szklanka ugotowanych i rozgniecionych ziemniaków (jeden duży)
1 szklanka wody (pozostałej z gotowania ziemniaków)
160g miękkiego masła (pokrojonego w kostkę)
3/4 szklanki cukru
1 i 1/2 łyżeczki soli
1 szklanka gorącej wody
2 opakowania suszonych drożdży ( około 4 i 1/2 łyżeczki)
1/2 szklanki ciepłej wody
2 jajka
8 i 1/2 szklanki mąki pszennej

Ziemniaki, wodę (pozostawioną z gotowania),szklankę gorącej wody, masło, cukier i sól połączyć razem, aż składniki się dokładnie połączą, a masło się rozpuści.


W osobnym kubeczku połączyć razem drożdże i 1/2 szklanki ciepłej wody - odstawić na 10 minut.

Do ziemniaków wbić dwa jajka, wlać drożdże i wsypać około 2 szklanek mąki.


Mieszamy i powoli dosypujemy resztę przewidzianej mąki. Mąkę dosypujemy do czasu, aż z ciasta utworzy się kula. W zależności od użytej mąki ilość może się nieco zmienić.


Ciasto przyłożyć na stolnicę i krótko zagnieść ( tak, aby było jednolite)

Przełożyć do miski, przykryć i odstawić na około godzinę w ciepłe miejsce. Ciasto w między czasie powinno podwoić objętość.


Nadzienie:

około 2 do 2 i 1/2 szklanki umytych i osuszonych jagód lub borówek.
3/4 szklanki cukru wymieszanego z 3 łyżkami cynamonu
3 łyżki cynamonu
60g roztopionego masła

Stolnicę oprószyć mąką, wyjąć ciasto i rozwałkować na prostokąt o grubości około 3/4 cm. Wierzch posmarować masłem i oprószyć cukrem. 

Rozłożyć równomiernie owoce i delikatnie zwinąć w rulon. 


Za pomocą nitki (poniżej filmik, aby zobaczyć jak użyć nitki) lub ostrego noża podzielić na 24 części (bułki powinny mieć grubość około 1i 1/2 cm. Każdą ułożyć w formie wyłożonej papierem ( mogą leżeć dość ciasno)


Bułki odstawić na kolejne 30 minut do wyrośnięcia.

Piec w 180*C przez około 30 minut, aż się zarumienią.

Polewa:

220g kremowego serka typu "philadephia"
3/4 szklanki cukru pudru
łyżeczka ekstraktu waniliowego
3 -4 łyżki mleka

Wszystkie składniki na polewę utrzeć razem. W razie potrzeby dodać nieco więcej mleka tak, aby serek był kremowy.

Upieczony bułeczki wyjąć i lekko przestudzić. Najlepiej smarować gdy są lekko ciepłe ( nie gorące!)

Polubili: justysia2618
Zgłoś naruszenie

, aby dodać komentarz.

Użytkownicy także przypinają: