Więcej zszywek ze źródła

kuchniamniam.wordpress.com

... Ptysie z pastą jajeczną Szarlotka z kremem budyniowym Czekoladowy torcik z malino... Lodowy tort z porzeczkami i... Drożdżówki z porzeczkowym b... Naturalna bulionetka warzyw... Ziemniaczana rolada z rybą
... Sernik w biszkopcie z kreme...

Drożdżówki z porzeczkowym budyniem i kruszonką


Pyszne do kawy, mleka czy kakao i nie koniecznie jako deser

CIASTO DROŻDŻOWE:

3 szklanki mąki pszennej typ 500
szczypta soli
50 g drożdży świeżych
1/2 szklanka mleka
1/2 szklanka mleka skondensowanego
4 żółtka
1/4 szklanki oleju rzepakowego

BUDYŃ PORZECZKOWY:

250 g porzeczek czarnych
2 szklanki mleka
1/2 szklanki mleka skondensowanego
1 budyń waniliowy
2 łyżki mąki pszennej

KRUSZONKA:

1/2 szklanki mąki pszennej
1/4 szklanki cukru
50 g masła

Przygotować kruszonkę, rozcierając miękkie masło z cukrem i mąką pszenną. Wstawić do lodówki lub zamrażarki.

Mleko wymieszać z mlekiem skondensowanym i podgrzać, żeby było ciepłe, ale nie może być gorące. Odrobiną tego mleka zalać drożdże, rozprowadzić i odstawić na około 10 min. W pozostałym mleku roztrzepać żółtka i wlać do przesianej mąki, dodając sól, olej i spieniony zaczyn. Ciasto zagniatać około 10 min, aż będzie elastyczne i zacznie odchodzić od ręki. Przykryć bawełnianą ściereczką, odstawić w ciepłe miejsce na około 1 godzinę, aż podwoi swoją objętość.

W czasie kiedy ciasto wyrasta można przygotować budyń porzeczkowy. Z porzeczek odłożyć garść owoców, a resztę zmiksować blenderem. Przetrzeć przez gęste sito, aby pozbyć się skórek i pestek.
Budyń i mąkę rozprowadzić w połowie mleka. Resztę wlać do garnuszka razem z mlekiem skondensowanym i zagotować. Wlać rozprowadzoną mąkę i ugotować gęsty budyń. Zdjąć z palnika, szybko wlać przetarte porzeczki i dokładnie połączyć. Przykryć folią spożywczą, tak aby leżała na budyniu. W ten sposób nie zrobi się nam kożuch. Wystudzić.

Wyrośnięte ciasto przełożyć na stolnicę, uformować rulon i pociąć na 12 jednakowych części. Formować płaskie krążki ciasta i układać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Na środku zrobić wgłębienia na pomocą dna szklanki. Przed wyłożeniem nadzienia posmarować drożdżówki białkiem, szczególnie brzegi. Nakładać porcje budyniu, wcisnąć po parę świeżych porzeczek i obsypać schłodzoną kruszonką. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180*C lub 160 *C z termoobiegiem i piec przez około 20 min.

Polubili: Szamanka99
Zgłoś naruszenie

, aby dodać komentarz.

Użytkownicy także przypinają: