Więcej zszywek z tablicy

MOJE WYPIEKI

Czekoladowo - orzechowy   t...
Czekoladowo -orzechowy tort...
Pistacja pod  chmurką
Ciasto  orzechowy  cymesik
Imieninowy  tort pistacjowy .
Pistacjowy  ,  tort   imien...
"  Chałwowiec "
Mocno   czekoladowe  ciasto...
Ciasto   Nostalgia
Ciasto   Nostalgia
Jesienna "   Poranna  ...
Jesienny  kaprys .  Tort  z...
Tort ,  Jesienny Kaprys ,  ...
Ciasto  ,  Skarb  Ali  Baby .
Tort
"Tornado "
Ciasto   z  masą  kajmakową...
Urodzinowy   tort orzechowy
Orzechowy   tort  urodzinowy
Borówki   w  makowym  biszk...
Borówki   w  makowym  biszk...
Sernik   aksamitny.
Sernik   aksamitny
Rolada   z  masą  orzechową...
Tort   Pistacjowy
Tort   Pistacjowy
renb

renb

Dodane 10.07 o 16:58
Obserwuj
Dzisiaj ciasto biszkoptowe z masą śmietanową ,malinami i galaretką . 

Biszkopt

6-7 jajek { zależnie od wielkości}
1i 1/3 -szklanki cukru
1i23 -szklanki mąki { ja zazwyczaj daję Szymanowską ale może być tortowa, nie koniecznie }
1 - czubata , łyżeczka proszku do pieczenia.
Oddzielamy białka od żółtek, ubijamy oddzielnie białko z połową cukru i żółtka z połową cukru, na puszyste masy . Dodajemy żółtka do białka i tu już nie używamy miksera , najlepiej mieszać delikatnie drewnianą łyżką i w plastikowej misce { proszę pamiętać że każdy metal powoduje opadanie masy} . Gdy już połączymy białka z żółtkami DELIKATNIE !! dodajemy najlepiej jak jest przesiana , mąkę z proszkiem do pieczenia , nadal mieszamy delikatnie , żeby masa nie opadła.

Tortownicę przygotowujemy wcześnie ale proszę pamiętać że kładziemy pergamin tylko na dno, boków nie smarujemy , zostawiamy je suche. { biszkopt wtedy wychodzi po ostygnięciu równiutki, naturalnie jeżeli po wystudzeniu nie będzie chciał wyjść , to możne mu trochę pomóc obkrawając nożem. 
Biszkopt wstawiamy do nagrzanego piekarnika od 180-200 st.C , w zależności jak piecze piekarnik, u mnie zazwyczaj piekę na 190 st. 
Pieczemy około 40 nim.

Śmietana 36 % 4 op. po 250 ml. Na każdą warstwę wykorzystałam po 2 op. śmietany . 
Śmietana zmiksowana z cukrem , ilość można uzależnić od własnego smaku . Po ubiciu śmietany dodałam 1 łyżeczkę żelatyny rozpuszczonej w odrobinie gorącej wody i lekko ostudzonej , ponownie zmiksowałam ze śmietaną i zaraz wyłożyłam na nasączony blat biszkopta . 
Na śmietanę wyłożyłam , lekko dociskając , mrożone maliny . 
Na maliny wylałam galaretkę { tutaj według smaku i uznania } .
Na galaretkę następny blat biszkopta i ponownie warstwa ubitej śmietany . 
Ubrałam malinkami cukierniczymi .

Dzisiaj ciasto biszkoptowe z masą śmietanową ,malinami

i galaretką .

Biszkopt

6-7 jajek { zależnie od wielkości}
1i 1/3 -szklanki cukru
1i23 -szklanki mąki { ja zazwyczaj daję Szymanowską ale może być tortowa, nie koniecznie }
1 - czubata , łyżeczka proszku do pieczenia.
Oddzielamy białka od żółtek, ubijamy oddzielnie białko z połową cukru i żółtka z połową cukru, na puszyste masy . Dodajemy żółtka do białka i tu już nie używamy miksera , najlepiej mieszać delikatnie drewnianą łyżką i w plastikowej misce { proszę pamiętać że każdy metal powoduje opadanie masy} . Gdy już połączymy białka z żółtkami DELIKATNIE !! dodajemy najlepiej jak jest przesiana , mąkę z proszkiem do pieczenia , nadal mieszamy delikatnie , żeby masa nie opadła.

Tortownicę przygotowujemy wcześnie ale proszę pamiętać że kładziemy pergamin tylko na dno, boków nie smarujemy , zostawiamy je suche. { biszkopt wtedy wychodzi po ostygnięciu równiutki, naturalnie jeżeli po wystudzeniu nie będzie chciał wyjść , to możne mu trochę pomóc obkrawając nożem.
Biszkopt wstawiamy do nagrzanego piekarnika od 180-200 st.C , w zależności jak piecze piekarnik, u mnie zazwyczaj piekę na 190 st.
Pieczemy około 40 nim.

Śmietana 36 % 4 op. po 250 ml. Na każdą warstwę wykorzystałam po 2 op. śmietany .
Śmietana zmiksowana z cukrem , ilość można uzależnić od własnego smaku . Po ubiciu śmietany dodałam 1 łyżeczkę żelatyny rozpuszczonej w odrobinie gorącej wody i lekko ostudzonej , ponownie zmiksowałam ze śmietaną i zaraz wyłożyłam na nasączony blat biszkopta .
Na śmietanę wyłożyłam , lekko dociskając , mrożone maliny .
Na maliny wylałam galaretkę { tutaj według smaku i uznania } .
Na galaretkę następny blat biszkopta i ponownie warstwa ubitej śmietany .
Ubrałam malinkami cukierniczymi .

Zszywka przypięta także na tablicach:
kuchnia
Zgłoś naruszenie

, aby dodać komentarz.

Użytkownicy także przypinają: