Więcej zszywek z tablicy

MOJE WYPIEKI

Truskawkowa   fantazja .
Tort
Tort
Ciasto  " Bajka "...
Ciasto  "  Bajka "
Tort   kawowo-cytrynowy
Tort  kawowo-cytrynowy
Ptasie   mleczko   cytrynow...
Ptasie   mleczko   cytrynow...
Tort  w  polewie  lustrzanej
Ciasteczka   maślane
Słodki   
miszmasz
Ciasto   Powiew   Wiosny .
Ciasto   Powiew   Wiosny
Tort stracciatella
Tort stracciatella
Majówka z  czekoladą
Majówka  z  czekoladą  .
Tort   z  masą   marcepanową
Tort   z  masą   marcepanową
Tort czekoladowo-orzechowo-...
Tort czekoladowo- orzechowo...
Rolada  różana  z  płatkami...
Ciasto   wiosenne
Drożdżowe
Wielkanocne   Babki  Cytryn...
renb

renb

Dodane 10.07 o 19:29
Obserwuj
Dzisiaj " Leśny mech " ze szpinakiem . 

Ciasto:
4 jajka
1 szklanka cukru
3/4 szklanki oleju
2,5 szklanki mąki krupczatki (możemy zastąpić 2 szklankami mąki tortowej i 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej)
1/3 łyżeczki aromatu waniliowego
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody
400 g.mrożonego szpinaku { pokrojonego , nie liście }

Krem 
500 g schłodzonej śmietanki kremówki 36%
4 łyżeczki żelatyny
3 łyżki cukru pudru
skórka starta z 1/2 cytryny
1 opakowanie cukru wanilinowego 16 g
Do nasączenia:
1/4 szklanki zaparzonej herbaty
3 łyżki soku z cytryny
2 łyżeczki cukru pudru
Dodatkowo:
pestki granatu do posypania

1= szpinak rozmrozić , odcisnąć wodę .{ UWAGA , DOBRA RADA =szpinak odcisnęłam, dodałam do niego trzy łyżki masy jajecznej ( już z olejem) i zblendowałam na mus. }
2. Mąkę przesiać i wymieszać z proszkiem do pieczenia, sodą. 3. Piekarnik nastawić na 180 st. C na funkcji góra-dół. 4. Jajka ubić z cukrem na puszystą pianę, ubijać mikserem ustawionym na najwyższe obroty przez około 6 minut. Następnie, ciągle mieszając łyżką lub szpatułką, wlać powoli olej. Dodać zmielony szpinak, aromat, wymieszać. Wsypać mąkę i delikatnie, ale dokładnie wymieszać szpatułką.5. Ciasto przełożyć do tortownicy o średnicy 26cm wyłożonej papierem do pieczenia, tylko dno. Wyrównać i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec około 1 godz, do suchego patyczka , jeżeli jest potrzeba , trochę dłużej .
6. Ciasto po wyjęciu z piekarnika odstawić do całkowitego ostygnięcia
7- Ciasto wyjąć z formy , podzielić na 2 części , górną pokruszyć , głównie część zieloną .
8- Śmietankę kremówkę ubić na sztywno z cukrem pudrem i cukrem wanilinowym. 
9- Dodać żelatynę rozpuszczoną w niewielkiej ilości wrzątku , lekko schłodzoną i zaraz wyłożyć masę na dolny blat . 
10- Na wierzch wysypać okruszki pozostałego ciasta . 
11- Udekorować pestkami granatu . 
12-Schłodzić w lodówce . 
SMACZNEGO .

Dzisiaj " Leśny mech " ze szpinakiem .



Ciasto:
4 jajka
1 szklanka cukru
3/4 szklanki oleju
2,5 szklanki mąki krupczatki (możemy zastąpić 2 szklankami mąki tortowej i 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej)
1/3 łyżeczki aromatu waniliowego
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody
400 g.mrożonego szpinaku { pokrojonego , nie liście }

Krem
500 g schłodzonej śmietanki kremówki 36%
4 łyżeczki żelatyny
3 łyżki cukru pudru
skórka starta z 1/2 cytryny
1 opakowanie cukru wanilinowego 16 g
Do nasączenia:
1/4 szklanki zaparzonej herbaty
3 łyżki soku z cytryny
2 łyżeczki cukru pudru
Dodatkowo:
pestki granatu do posypania

1= szpinak rozmrozić , odcisnąć wodę .{ UWAGA , DOBRA RADA =szpinak odcisnęłam, dodałam do niego trzy łyżki masy jajecznej ( już z olejem) i zblendowałam na mus. }
2. Mąkę przesiać i wymieszać z proszkiem do pieczenia, sodą. 3. Piekarnik nastawić na 180 st. C na funkcji góra-dół. 4. Jajka ubić z cukrem na puszystą pianę, ubijać mikserem ustawionym na najwyższe obroty przez około 6 minut. Następnie, ciągle mieszając łyżką lub szpatułką, wlać powoli olej. Dodać zmielony szpinak, aromat, wymieszać. Wsypać mąkę i delikatnie, ale dokładnie wymieszać szpatułką.5. Ciasto przełożyć do tortownicy o średnicy 26cm wyłożonej papierem do pieczenia, tylko dno. Wyrównać i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec około 1 godz, do suchego patyczka , jeżeli jest potrzeba , trochę dłużej .
6. Ciasto po wyjęciu z piekarnika odstawić do całkowitego ostygnięcia
7- Ciasto wyjąć z formy , podzielić na 2 części , górną pokruszyć , głównie część zieloną .
8- Śmietankę kremówkę ubić na sztywno z cukrem pudrem i cukrem wanilinowym.
9- Dodać żelatynę rozpuszczoną w niewielkiej ilości wrzątku , lekko schłodzoną i zaraz wyłożyć masę na dolny blat .
10- Na wierzch wysypać okruszki pozostałego ciasta .
11- Udekorować pestkami granatu .
12-Schłodzić w lodówce .
SMACZNEGO .

Polubili: maroix
Zszywka przypięta także na tablicach:
Pyszności
Zgłoś naruszenie

, aby dodać komentarz.

Użytkownicy także przypinają: