Więcej zszywek z tablicy

Jedzenie

mmmm to jest pyszne! zawsze...
Zostały Ci ziemniaki z obia...
Znalezione przpadkiem - ale...
Najlepszy kurczak na świeci...
TWOI GOŚCIE ZANIEMÓWIĄ KIED...
PIECZONE UDKA CURRY Z DYNIĄ...
Bułki pizza.
Ciasto:

1,5 s...
Ekspresowe bułki

Składniki...
OBŁĘDNA TARTA ZE SZPINAKIEM...
HIT- NAJLEPSZE CALZONE! :) ...
...
Zobacz jak zrobić makaron z...
.Potrawka z makaronem i kie...
Znalezione na stylowi.p
Pizza z kalafiora"zast...
Włoski kociołek błyskawiczn...
Liście kapusty delikatnie z...
21 pomysłów na to, by wasze...
Tosty na śniadanie
...
Pyszny schab <3
Przepis ...
Pasty do kanapek
SKŁADNIKI ( 3 – 6 osób): 6 ...
składniki:
1 opakowanie chl...
*.*
ZAPIEKANKA RYŻOWA W GYROSIE...
maggiee990

maggiee990 od joleczek84

Dodane 23.08 o 23:57
Obserwuj
Ekspresowe bułki

Składniki na ok 16 szt
Czas przygotowania: 10 min + nocne wyrastanie + 20 min pieczenie


900 g mąki pszennej
2 łyżeczki drożdży instant
1 i 1/2 łyżeczki soli
3 szklanki lekko ciepłej wody

Przygotowanie:

1. W dużej misce mieszamy mąkę z solą i drożdżami, dolewamy wodę i łączymy składniki za pomocą drewnianej łyżki
2. Kiedy w cieście nie ma już śladów mąki, przykrywamy, szczelnie, miskę z ciastem folią spożywczą i odstawiamy do lodówki na noc, czyli ok 8-12 h
3. Rano dzielimy ciasto na dwie porcje, na podsypanym mąką blacie rozciągamy ciasto od ciebie, składamy, obracamy o 90 stopni i powtarzamy rozciąganie i składanie, wyrabiamy w ten sposób ciasto przez ok 1-2 minut
4. Następnie dzielimy ciasto na ok 8 równych części, z każdej formujemy zgrabną bułeczkę wielkości większej mandarynki, układamy ja na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, oprószamy mąką, przykrywamy ściereczką i pozostawiamy w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na ok 40 min
5. Piekarnik nagrzewamy do 240 stopni, każdą wyrośniętą bułeczkę nacinamy bardzo ostrym nożem na krzyż, jeśli ciasto klei się do nożna obficie oprószcie bułki mąką, nadmiar można po upieczeniu zetrzeć 
6. Wstawiamy blachę z bułkami do nagrzanego piekarnika, tuż przed włożeniem blachy na dno piekarnika wysypujemy kilka kostek lodu, to zapewni chrupiącą skórkę naszym bułeczkom, bułki pieczemy ok 20 minut
7. Bułki można przygotować na raty, pozostałą część ciasta przechowujemy w lodówce, przykryte folią spożywczą, można więc upiec kolejną partię dopiero następnego poranka

Ekspresowe bułki


Składniki na ok 16 szt
Czas przygotowania: 10 min + nocne wyrastanie + 20 min pieczenie


900 g mąki pszennej
2 łyżeczki drożdży instant
1 i 1/2 łyżeczki soli
3 szklanki lekko ciepłej wody

Przygotowanie:

1. W dużej misce mieszamy mąkę z solą i drożdżami, dolewamy wodę i łączymy składniki za pomocą drewnianej łyżki
2. Kiedy w cieście nie ma już śladów mąki, przykrywamy, szczelnie, miskę z ciastem folią spożywczą i odstawiamy do lodówki na noc, czyli ok 8-12 h
3. Rano dzielimy ciasto na dwie porcje, na podsypanym mąką blacie rozciągamy ciasto od ciebie, składamy, obracamy o 90 stopni i powtarzamy rozciąganie i składanie, wyrabiamy w ten sposób ciasto przez ok 1-2 minut
4. Następnie dzielimy ciasto na ok 8 równych części, z każdej formujemy zgrabną bułeczkę wielkości większej mandarynki, układamy ja na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, oprószamy mąką, przykrywamy ściereczką i pozostawiamy w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na ok 40 min
5. Piekarnik nagrzewamy do 240 stopni, każdą wyrośniętą bułeczkę nacinamy bardzo ostrym nożem na krzyż, jeśli ciasto klei się do nożna obficie oprószcie bułki mąką, nadmiar można po upieczeniu zetrzeć
6. Wstawiamy blachę z bułkami do nagrzanego piekarnika, tuż przed włożeniem blachy na dno piekarnika wysypujemy kilka kostek lodu, to zapewni chrupiącą skórkę naszym bułeczkom, bułki pieczemy ok 20 minut
7. Bułki można przygotować na raty, pozostałą część ciasta przechowujemy w lodówce, przykryte folią spożywczą, można więc upiec kolejną partię dopiero następnego poranka

Zgłoś naruszenie

reniulka

Można dodać jakieś ziarna? I czy wyjdą tylko z maki pszennej czy z pszenno-razowej też? :)

1.05 o 16:47    | 

_cherrylady_

Zrobiłam dziś rano, wyszły cudowne! Mieszkam w Anglii i wiadomo jak tutaj z pieczywem-katstrofa... Juz dawno miałam ochote na TAKIE bułeczki (: Później będą z nich domowe hamburgery! (:

10.09 o 13:51    | 

nabelka121

są cudowne pyszne pulchne

7.09 o 18:22      1  | 

little3j

2 łyżeczki to wyjdzie około 10g? czyli normalnyvh drożdży 20g bym musiała użyć?? (kombinuje, bo napraaaawde nie chce mi sie leciec do sklepu:D)

1.09 o 19:51       |  Pokaż odpowiedzi

edytapszeh

zrobiłam i polecam ! nie czekałam aż wyrosną i wyszły pysznie

23.08 o 22:00      1  | 

MniamMniamPL

Wyglądają świetnie

21.08 o 9:24    | 

jwoj207

Z tym EXPRESEM rano to zdrowo przesadzone :)

19.08 o 15:14   5  |  Pokaż odpowiedzi

, aby dodać komentarz.

Polubili Lubię
Zszywka przypięta na tablicach:

Użytkownicy także przypinają:

ZMIEŃ TŁO ZMIEŃ STYL
DO GÓRY