Ekspresowe lody miętowe z czekoladą (bez jajek i
maszyny) Składniki na ok. 900 ml lodów: 400 ml schłodzonego mleka skondensowanego niesłodzonego 400 g schłodzonej śmietany 36% 150 g cukru pudru 70 g świeżej mięty ( 2 - 3 duże doniczki)* 2 - 3 łyżeczki ekstraktu miętowego** oraz: 80 g gorzkiej czekolady najlepiej w formie płatków lub kropelek*** * Mięty różnią się intensywnością zapachu. Koniecznie należy powąchać miętę przed zakupem i wybrać taką która ma naprawdę wyrazisty aromat. ** Dobre i niedrogie są naturalne miętowe krople Herbapolu. Zero chemii i przepiękny miętowy aromat. *** Można również pokroić na bardzo małe kawałki tabliczkę gorzkiej czekolady Listki mięty wrzucić do blendera, wlać schłodzone mleko skondensowane i miksować, aż powstanie gładka, jednolita masa. W wysokim garnku ubić śmietanę z cukrem pudrem na sztywno. Zmniejszyć obroty miksera i stopniowo dodawać miętowe mleko. Uwaga - może nieco pryskać! Dodać ekstrakt miętowy. Masa raczej nie ubije się na sztywno, chodzi głównie o jej mocne spienienie, dzięki temu dostanie się do niej dużo powietrza i lody będą puszyste. Przelać spienioną masę do pojemnika na lody, zamknąć i wstawić do zamrażarki. Po około 3 godzinach, masa zgęstnieje, wtedy należy dodać do niej kawałki czekolady i wymieszać. Zamrozić. Czekoladę w przepisie można oczywiście pominąć, wtedy należy po prostu wstawić masę lodową do zamrażarki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc. Smacznego! :-)
Użytkownicy także przypinają: