Więcej zszywek z tablicy

jedzonko

EKSTREMALNIE CZEKOLADOWE CI...
Bananowe placki

Więcej zszywek ze źródła

www.mojewypieki.com

Truskawkowy Puch Rustykalna tarta z rabarbarem Biszkopt z kremem budyniowy... Tarta "black forest" "Śnieżny puch" Rolada z jabłkami Jogurtowa terrina z malinami Jogurtowa terrina z malinami Sernik truskawkowy

EKSTREMALNIE CZEKOLADOWE CIASTO 'CZEKOLADOWE MALIBU'

Składniki na ciasto: 55 g gorzkiej czekolady (70%), połamanej na małe kawałki 85 g kakao 200 ml wrzącej wody 145 g mąki pszennej 1 łyżeczka sody oczyszczonej pół łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli 90 g masła 200 g drobnego cukru do wypieków (lub nieznacznie mniej) 50 g ciemnego cukru muscovado 2 jajka 250 ml mleka kokosowego, w temperaturze pokojowej Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Czekoladę i kakao umieścić w miseczce, zalać wrzącą wodą. Wymieszać, do rozpuszczenia się czekolady i uzyskania gładkiej masy. Przestudzić. Mąkę, sodę, proszek, sól - przesiać, odłożyć. Oba cukry wsypać do misy miksera i wymieszać. Dodać do nich roztopione masło, krótko zmiksować. Wbijać jajka, jedno po drugim, miksując do uzyskania puszystej i jasnej masy. Powoli wlewać mleko kokosowe, na przemian z przestudzoną czekoladą; zmiksować. Dodać przesiane suche składniki (mąka, soda, proszek i sól). Wymieszać szpatułką tylko do połączenia się składników, nie dłużej. Kwadratową formę o boku 23 cm wyłożyć papierem do pieczenia (samo dno). Przelać gotową masę. Piec w temperaturze 180ºC przez około 40 minut, lub dłużej. Najważniejsze, by piec do tzw. suchego patyczka. Ciasto wyjąć, całkowicie wystudzić (można upiec dzień wcześniej). Krem kokosowy: 1/3 szklanki (ok. 80 ml) śmietany kremówki 30% lub 36%, schłodzonej 220 g serka mascarpone, schłodzonego 1/3 szklanki cukru pudru (lub więcej, do smaku) pół szklanki wiórków kokosowych 2 łyżki likieru kokosowego np. Malibu Śmietanę kremówkę, cukier puder i serek mascarpone umieścić w misie miksera i ubić do powstania gęstego, sztywnego kremu. Dodać wiórki, likier, wymieszać szpatułką do połączenia. Ciasto przekroić na 2 blaty, przełożyć kokosowym kremem. Wierzch udekorować polewą. Schłodzić. Kroić na kwadraty, podawać. Polewa czekoladowa: 125 ml mleka kokosowego 125 g gorzkiej czekolady (70%) Mleko kokosowe doprowadzić do wrzenia. Zalać nim połamaną czekoladę. Poczekać chwilę, wymieszać, do całkowitego rozpuszczenia czekolady i powstania gładkiego sosu czekoladowego. Przed wylaniem na wierzch ciasta poczekać, aż przestygnie i zgęstnieje (lodówka przyspieszy ten proces).

Zgłoś naruszenie

, aby dodać komentarz.

Polubili Lubię
Zszywka przypięta na tablicach:

Użytkownicy także przypinają:

ZMIEŃ TŁO ZMIEŃ STYL
DO GÓRY