Fantazja wiśniowa Przepis na dużą blachę 30x40
cm: BISZKOPT: 6 jajek 1 i 1/2 szklanki* cukru 1 i 1/2 szklanki* mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki kakao PIANKA WIŚNIOWA: 2 śnieżki na mleko + 400 ml zimnego mleka 2 galaretki wiśniowe DODATKOWO: 1 słoik wydrylowanych wiśni w syropie (ok. 450g) 400 ml śmietany kremówki 1 cukier waniliowy (10g) cukier puder (opcjonalnie) posypka czekoladowa * szklanka o pojemności 250 ml BISZKOPT: Jajka ubić z cukrem do białości. Od odmierzonej wcześniej mąki odjąć 2 łyżki i dodać w to miejsce 2 łyżki kakao. Do masy jajecznej przesiać mąkę z kakao i proszkiem do pieczenia, wymieszać delikatnie łyżką. Ciasto wylać do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Piec ok. 40 minut w 180 stopniach. Upieczony biszkopt przekroić na pół. Na jeden, spodni biszkopt wyłożyć odsączone wiśnie z syropu. PIANKA: 2 galaretki rozpuścić w 1/2 litra wody. Śnieżki ubić z mlekiem. Dodać ostudzone galaretki, zmiksować. Tężejącą masę wylać na biszkopt z wiśniami. Przykryć drugim biszkoptem, który należy nasączyć syropem z wiśni )jeśli syrop jest za słodki, zakwaś go sokiem z cytryny). Śmietanę kremówkę ubić z cukrem waniliowym na sztywno. Ewentualnie posłodzić do smaku. Ubitą śmietanę rozsmarować na cieście. Wierzch posypać posypką czekoladową lub startą czekoladą deserową. Rada: Jeśli ciasta nie będą jadły dzieci, do nasączenia można dodać odrobinę alkoholu, np. wiśniówki lub zwykłej wódki.
Użytkownicy także przypinają: