Fasolka szparagowa w pomidorach do słoików na zimę
Składniki (8 słoików 0,75l):
ok. 3 kg fasolki szparagowej
ok. 4,5 kg pomidorów
1/2 kg cebuli (4 cebule)
1 główka czosnku
olej rzepakowy dobrej jakości
sól
pieprz czarny
pieprz kajeński
2 łyżki oregano
pęczek natki pietruszki
Sposób przygotowania:
Fasolkę ugotować w lekko osolonej wodzie, tak by pozostała al dente. Odcedzić.
Umyte pomidory naciąć na krzyż, sparzyć we wrzątku, ostudzić i obrać, wykrawając też twarde miejsca przy szypułce. Pokroić niedbale na kawałki.
Na jak najmniejszej ilości oleju zeszklić cebulę, pokrojoną w drobną kostkę. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i chwilę razem przesmażyć. Następnie dodać pomidory. Doprowadzić do wrzenia i pogotować ok. 15 minut, by się rozpadły.
Do sosu pomidorowego dodać fasolkę. Doprowadzić do wrzenia, doprawić do smaku solą, pieprzem kajeńskim oregano oraz drobno posiekaną natką pietruszki. Wyłączyć ogień.
Fasolkę nałożyć do czystych słoików. Powycierać starannie gwinty słoików. Zakręcić. Pasteryzować około 10 minut.
Użytkownicy także przypinają: