Więcej zszywek ze źródła

www.kwestiasmaku.com

Placek z Ligurii
Placek dro... Focaccia z pomidorkami kokt... Focaccia z mozzarellą i pes... Pasztet z cukinii Chłodnik litewski WONTONY Z KREWETKAMI MLECZNA KANAPKA CIASTO KRUCHE Z RABARBAREM ... Ciasto z rabarbarem i beza
wiedzmanna

wiedzmanna

Dodane 8.09 o 22:22 z

www.kwestiasmaku.com

Obserwuj

Focaccia z mozzarellą i pesto




mozzarella
pesto

Ciasto na focaccię można także wykorzystać do przygotowania puszystej pizzy z ulubionymi dodatkami.
Składniki
3 - 6 porcji

200 g mozzarelli w kulce, odciśniętej w zalewy i startej lub poszarpanej
2 łyżki oliwy extra vergine
1/2 łyżeczki gruboziarnistej soli morskiej

Ciasto na focaccię

7 g suchych drożdży instant (lub 20 g świeżych)
2 łyżki oliwy extra vergine
1 łyżeczka miodu
500 g mąki pszennej (najlepiej chlebowej, typ 850)
1 i 1/2 łyżeczki soli

Zielone pesto bazyliowe

25 g liści bazylii (1 "doniczka")
1/3 małego ząbka czosnku
25 g orzeszków pinii (lekko zrumienionych na suchej patelni)
10 g tartego Parmezanu
70 ml oliwy extra vergine
sól morska i świeżo zmielony czarny pieprz

Dodaj notatkę
Przygotowanie
Focaccia z mozzarellą

Ciasto na focaccię: do kubeczka wsypać suszone drożdże i wymieszać z 325 ml ciepłej wody*, odstawić na 3 minuty, a następnie wymieszać z oliwą z oliwek oraz miodem. Mąkę przesiać do dużej miski i wymieszać z solą. Zrobić wgłębienie w środku, w które stopniowo wlewać rozczyn z drożdży, jednocześnie mieszając składniki łyżką. Połączyć ciasto w jednolitą masę, ręką uformować kulę i wyłożyć ją na oprószony mąką blat. Wygniatać przez 10 minut.
Gładkie i elastyczne ciasto wysmarować oliwą naoliwionymi dłońmi i przełożyć do miski, przykryć ściereczką kuchenną i odstawić w ciepłe miejsce na 1 i 1/2 godziny, do czasu aż znacznie zwiększy swoją objętość.
Wyrośnięte ciasto powygniatać pięścią w celu usunięcia pęcherzy powietrza, następnie wyłożyć na papier do pieczenia o wymiarach 30 x 40 cm i rozpłaszczyć dłonią, dopasowując do wymiarów papieru. Przełożyć do blachy do pieczenia lub formy o tych samych wymiarach, przykryć luźno przeźroczystą folią spożywczą i odstawić na godzinę w ciepłe miejsce do podwojenia objętości.
Piekarnik nagrzać do 240 stopni lub do maksymalnej temperatury. Wierzch ciasta posmarować 2 łyżkami oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia, zrobić palcem wgłębienia co około 4 cm i posypać gruboziarnistą solą morską.
Wstawić do środkowej części nagrzanego piekarnika i ustawić temperaturę na 240 stopni. Piec przez 15 - 18 minut, na złoty kolor. Na koniec rozłożyć mozzarellę oraz zielone pesto i włożyć z powrotem do piekarnika na około 1 - 2 minuty, do czasu aż ser się roztopi a pesto zacznie skwierczeć.

Zielone pesto bazyliowe

Wszystkie składniki utrzeć w moździerzu lub zmikso...

Zszywka przypięta także na tablicach:
Jedzenie cud ,miód!!!
Zgłoś naruszenie

, aby dodać komentarz.

Użytkownicy także przypinają: