Więcej zszywek z tablicy

kuchnia

Drożdżowa gwiazda z nutellą...
Pasta do chleba z kurczaka ...
krem kokosowy inspirowany n...
Fondant czekoladowy
Czekola...
kokosowy budyń z kaszy manny
,,,
Kruche ciasteczka maślane z...
ciastka robi się bardzo pro...
Mleko kokosowe przepis
zdrowe koktajle
Serniczki  na patelni . 

p...
Wspaniałe choinki bezowe, p...
DOMOWY SEREK MASCARPONE - p...
zdrowa woda
Także no
Karmel w mniej niż 10 minut...

Więcej zszywek ze źródła

www.kwestiasmaku.com

pieczarkowa zupa koperkowa z pulpecikami Papryka konserwowa Kapuśniak z młodej kapusty kwasnica KOPYTKA / GNOCCHI DYNIOWE
Z... POLĘDWICZKI W SOSIE MUSZTAR... MAKARON RYŻOWY SMAŻONY Z FA... GULASZ WOŁOWY Z CIEMNYM PIW...

Fondant czekoladowy

Czekoladowe ciastko z płynnym środkiem.

Składniki, 4 porcje:

- 100 g gorzkiej czekolady
- 50 g masła + do posmarowania foremek
- 2 jajka
- 4 łyżki cukru
- mała szczypta soli
- 1 łyżka mąki + do posypania foremek

- do podania: cukier puder, oraz np. gałka lodów waniliowych, świeże owoce - truskawki i maliny (w zimie owoce w syropie)

Przygotowanie:

Piekarnik nagrzać do 200 stopni C. Cztery foremki wysmarować dokładnie masłem i oprószyć mąką (nadmiar wysypać). Foremki postawić na blaszce do pieczenia.
Czekoladę połamać na kosteczki i rozpuścić razem z masłem w kąpieli wodnej (lub w mikrofalówce uważając aby temp. nie była za wysoka i aby czekolada się nie zważyła), wymieszać na gładką masę.
Jajka wbić do miski, dodać cukier i sól i krótko zmiksować mikserem lub rozkłócić rózgą (trzepaczką) na jednolitą masę, nie ubijać. Dodać mąkę i wymieszać rózgą lub krótko zmiksować. Dodać roztopioną masę czekoladową i wymieszać rózgą lub mikserem na małych obrotach na jednolitą masę.
Wlać ją do przygotowanych foremek* i wstawić do piekarnika. Piec przez 8-9 minut (masa nieco urośnie, będzie ścięta po bokach i na wierzchu, ale w środku będzie płynna). Wyjąć z piekarnika, odczekać 1-2 minuty, obkroić delikatnie nożem przy obręczy i wyłożyć na talerzyki. Udekorować cukrem pudrem.

* tak przygotowaną masę można wstawić do lodówki (lekko przykryć folią spożywczą) i trzymać do 8 godzin. Wyjąć z lodówki na 30 minut przed pieczeniem (lub piec fondant przez 1 minutę dłużej).

Smacznego!

Zszywka przypięta także na tablicach:
Ulubione Przepisy Żarcie ;) Pomysły +22 innych
Zgłoś naruszenie

, aby dodać komentarz.

Użytkownicy także przypinają: