Galaretka kawowo-czekoladowa
Składniki na 2 duże porcje:
2 łyżeczki żelatyny w proszku GELLWE
niecała szklanka zaparzonej kawy ( u mnie rozpuszczalna Nescafe, posłodzona mocniej niż zazwyczaj)
czekolada mleczna wiśniowa
garść suszonych wiśni
100 ml śmietanki kremówki + 120 ml ubitej kremówki
50g białej czekolady
odrobina ciepłej wody
szczypta soli
-Najpierw robimy dolną warstwę:
Do zaparzonej kawy dodajemy łyżeczkę żelatyny rozpuszczonej całkowicie w ciepłej wodzie. Całość mieszamy, wlewamy do pucharka i odstawiamy do ostygnięcia. Po wystudzeniu wkładamy pucharka do lodówki, aż do momentu stężenia się galaretki.
-Następnie produkujemy środkową warstwę:
Rozpuszczamy wiśniową czekoladę w kąpieli wodnej, dodajemy do niej 100 ml śmietany kremówki i całość delikatnie mieszamy. Następnie dodajemy suszone wiśnie oraz rozpuszczoną w ciepłej wodzie łyżeczkę żelatyny. Gotową masę odkładamy na chwilę do przestudzenia się, a następnie wlewamy na kawową galaretkę i odstawiamy do lodówki, do chwili stężenia się galaretki.
- I nadszedł czas na białą warstwę:
50 g rozpuszczonej w kąpieli wodnej białej czekolady dodajemy do ubitej na sztywno kremówki z odrobiną soli. Całość miksujemy i wlewamy na na deser. I znowu sru do lodówki i czekamy, aż stężeje
Użytkownicy także przypinają: