Galaretkowiec Składniki: 500ml mleka ( 2 szklanki),
35g cukru (3 łyżki), 4g cukru wanilinowego ( 1 łyżeczka), 4 galaretki (najlepiej o różnych kolorach), 25 g żelatyny ( 3 łyżki) Przygotowanie: Galaretki rozpuścić: każdą w 250 ml wody. Wlać do głębokich talerzy lub innych pojemników, w których łatwo się je pokroi w kostkę po stężeniu. Galaretki pozostawić do całkowitego stężenia. Żelatynę rozpuścić w 300ml gorącej wody. Mleko zagotować razem z cukrami. Do gotującego się mleka wlać rozpuszczoną żelatynę. Wymieszać razem, zdjąć z palnika i odłożyć do całkowitego ostudzenia. Galaretki pokroić w kostkę, wymieszać razem by kolory się zmieszały. Zalać ostudzonym mlekiem. Włożyć do lodówki, pozostawić do całkowitego stężenia.
Athelas
Co do powyższego wyszło, ale wydaje mi się, że nadal za mało żelatyny. Musiałam mrozić, żeby to stężało a stało długo, chyba cały dzień.
Athelas
ok, już tężeje :) Ja zrobiłam, że zamiast mleka dałam jogurt naturalny plus rozpuszczona galaretka w 250 ml :) Zobaczymy co z tego wyniknie...
elmartinezo
oh....takie robiła moja babcia ☺
likeadiamoond
Muszę to zrobić! Świetnie wygląda :)
Olinola
U mnie się mówi Kryształek ;) bardzo dobry na upalne dni ;)
kasia001233
ja zrobiłam i mleko się zważyło, badziewny przepis!
Martyna113
A jakie są składniki na formę większą?np. a4?;-)
Ulka76
Zrobiłam , pychotka :)
alliena
specjalność mojej babci :D
Dziunia00
imprezach*
Użytkownicy także przypinają:
Zaloguj się, aby dodać komentarz.