Gofry czekoladowe
Składniki:
300g gorzkiej czekolady
300g słodkiej śmietany 30%
150g miękkiego masła lub margaryny
60g cukru
1 opakowanie cukru waniliowego (=2 łyżeczki)
3 jajka
250g mąki
1 łyżka kakao
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
150ml mleka
Sposób przygotowania:
Czekoladę pokroić na małe kawałeczki i razem ze śmietaną rozpuścić w kąpieli wodnej. Odmierzyć 125ml i troszkę ostudzić. Resztę czekolady odłożyć na bok.
Masło (lub margarynę), cukier i cukier waniliowy utrzeć mikserem na puszystą masę. Dalej miksując dodać po jednym jajku. Mąkę, proszek do pieczenia i kakao wymieszać w miseczce. Dodawać na przemian z roztopioną czekoladą i mlekiem do masy jajecznej.
Gofrownicę rozgrzać i przed smażeniem posmarować masłem.
Usmażone gofry najlepiej wyłożyć na chwilę na kratkę z piekarnika, wtedy zrobią się bardziej chrupiące.
Gotowe gofry polać odłożoną czekoladą.
Użytkownicy także przypinają:
0
8
0
Słodkie , orzechowe grzybki w czekoladzie .
renb Drogie Panie , te grzybki robię bez pieczenia , mielone orzechy włoskie , cukier pude...
21
3
1
Domowa gorąca czekolada z bitą śmietaną, czy mo...
_Szatynka kurcze uwielbiam ! Sama własnoręcznie nie umiem zrobić, ale kupuję na allegro ! jest przepyszna, ...