Więcej zszywek ze źródła

www.domowe-wypieki.pl

Popapraniec Ciasto krówkowo- kakaowe Ciasto jubileuszowe Ciasto góra lodowa Muffinki z czekoladą „Soczyste” Brownie Kokosanki1

    200g wiórkó... Pączki Charlotte z musem malinowym
izka_spider

izka_spider

Dodane 10.11 o 15:49 z

www.domowe-wypieki.pl

Obserwuj

Gofry czekoladowe

Składniki:
300g gorzkiej czekolady
300g słodkiej śmietany 30%
150g miękkiego masła lub margaryny
60g cukru
1 opakowanie cukru waniliowego (=2 łyżeczki)
3 jajka
250g mąki
1 łyżka kakao
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
150ml mleka
Sposób przygotowania:
Czekoladę pokroić na małe kawałeczki i razem ze śmietaną rozpuścić w kąpieli wodnej. Odmierzyć 125ml i troszkę ostudzić. Resztę czekolady odłożyć na bok.
Masło (lub margarynę), cukier i cukier waniliowy utrzeć mikserem na puszystą masę. Dalej miksując dodać po jednym jajku. Mąkę, proszek do pieczenia i kakao wymieszać w miseczce. Dodawać na przemian z roztopioną czekoladą i mlekiem do masy jajecznej.
Gofrownicę rozgrzać i przed smażeniem posmarować masłem.
Usmażone gofry najlepiej wyłożyć na chwilę na kratkę z piekarnika, wtedy zrobią się bardziej chrupiące.
Gotowe gofry polać odłożoną czekoladą.

Zszywka przypięta także na tablicach:

Desery

Gofry, naleśniki, placuszki

DESERY

Pyszności

+3 innych
Zgłoś naruszenie

, aby dodać komentarz.

Użytkownicy także przypinają: