Więcej zszywek z tablicy

Obiad

Chleb pita z kolendrą i ser...
Omlet z kapustą na patelni
...
OKROSHKA NA GRECKIM JOGURCIE
Fricassee z indyka ze śmietaną
...
Domowe serniki z twarogiem
...
Cytaty
Naturalna bulionetka warzyw...
Ziemniaczana rolada z rybą
...
Gołąbki litewskie- Голубцы ...
Gołąbki z czerwonej kapusty...
Капустная слойка с курицей-...
jarecka

jarecka

Dodane 20.07 o 2:21
Obserwuj
Gołąbki litewskie- Голубцы литовские

Farsz:

 grzyby suszone 20 g
 kasza jęczmienna 100 g
 cebula 80 g 
Olej słonecznikowy  2 łyżki.  
boczek świeży 30 g
tuszka wieprzowa 100g 
jaja 2 szt
wywar z grzybów 1500 ml
kapusta biała 1000 g
mąka pszenna 1 łyżka.
śmietana 100 g
sól, pieprz

Kaszę bezwzględnie przepłukać ciepłą wodą- do 40 C., a następnie gorącą wodą. Ta sekwencja nie jest przypadkowa: ciepła woda usuwa skrobię z powierzchni ziaren, a gorąca woda usuwa tłuszcz, który uwalnia się na powierzchni ziaren podczas przechowywania.

Kaszę włożyć do małego rondla, wlać wrzącą wodę (285 ml), przykryć i umieścić w dużym garnku z wrzącą wodą. Gotować w łaźni wodnej przez 1 godzinę. Kasza powinny być dobrze ugotowane, a płyn - całkowicie zaabsorbowany.

Boczek pokroić w kostkę i smażyć na patelni doskonałe skwarki. Teraz dodać kaszę na patelnię do skwarek, lekko podsmazyć i ostudzić.

Grzyby zalać wodą i pozostawić do puchnięcia przez 1 godzinę. Zagotuj grzyby w tej samej wodzie, w której zostały namoczone, aż będą miękkie, a następnie wywar z nich użyj do wytworzenia sosu, a grzyby drobno posiekaj.

Cebulę pokroić, smażyć w oleju, aż będzie miękka. Dodaj grzyby do cebuli. Wszystko razem smaż przez 7-10 minut na małym ogniu.

Wieprzowina pokroić w plasterki i zmielić, zmiksować na masę. Połącz kaszę z grzybami i mięsem mielonym, wyrobić ręcznie. Jajka lekko ubić i dodać do farszu. Doprawić.

Kapustę pokrój na 4-ry ćwiartki. Umieścić ćwiartki głowy w rondlu, zalać gorącą, osoloną wodą i gotować do połowy miękkości, a następnie wycisnąć. 

Delikatnie rozsuwać liście z ćwiartek kapusty i wkładać między nie farsz. Przeplatać liście farszem.
Faszerowane kawałki kapusty umieść  w rondlu. 
Wysusz mąkę na patelni bez oleju, do jasnobeżowego odcienia. Połącz bulion grzybowy z kwaśną śmietaną. Rozcieńczyć mąkę mieszanką grzybowo- śmietanową tak aby nie było grudek, sól, pieprz do smaku, posypać majerankiem i doprowadź do wrzenia. Polej sosem nadziewaną kapustę i duś do miękkości kapusty pod przykryciem.

Podawać porcje kapusty, podlewając sos, możesz posypać posiekanym koprem.

Gołąbki litewskie- Голубцы литовские


Farsz:

grzyby suszone 20 g
kasza jęczmienna 100 g
cebula 80 g
Olej słonecznikowy 2 łyżki.
boczek świeży 30 g
tuszka wieprzowa 100g
jaja 2 szt
wywar z grzybów 1500 ml
kapusta biała 1000 g
mąka pszenna 1 łyżka.
śmietana 100 g
sól, pieprz

Kaszę bezwzględnie przepłukać ciepłą wodą- do 40 C., a następnie gorącą wodą. Ta sekwencja nie jest przypadkowa: ciepła woda usuwa skrobię z powierzchni ziaren, a gorąca woda usuwa tłuszcz, który uwalnia się na powierzchni ziaren podczas przechowywania.

Kaszę włożyć do małego rondla, wlać wrzącą wodę (285 ml), przykryć i umieścić w dużym garnku z wrzącą wodą. Gotować w łaźni wodnej przez 1 godzinę. Kasza powinny być dobrze ugotowane, a płyn - całkowicie zaabsorbowany.

Boczek pokroić w kostkę i smażyć na patelni doskonałe skwarki. Teraz dodać kaszę na patelnię do skwarek, lekko podsmazyć i ostudzić.

Grzyby zalać wodą i pozostawić do puchnięcia przez 1 godzinę. Zagotuj grzyby w tej samej wodzie, w której zostały namoczone, aż będą miękkie, a następnie wywar z nich użyj do wytworzenia sosu, a grzyby drobno posiekaj.

Cebulę pokroić, smażyć w oleju, aż będzie miękka. Dodaj grzyby do cebuli. Wszystko razem smaż przez 7-10 minut na małym ogniu.

Wieprzowina pokroić w plasterki i zmielić, zmiksować na masę. Połącz kaszę z grzybami i mięsem mielonym, wyrobić ręcznie. Jajka lekko ubić i dodać do farszu. Doprawić.

Kapustę pokrój na 4-ry ćwiartki. Umieścić ćwiartki głowy w rondlu, zalać gorącą, osoloną wodą i gotować do połowy miękkości, a następnie wycisnąć.

Delikatnie rozsuwać liście z ćwiartek kapusty i wkładać między nie farsz. Przeplatać liście farszem.
Faszerowane kawałki kapusty umieść w rondlu.
Wysusz mąkę na patelni bez oleju, do jasnobeżowego odcienia. Połącz bulion grzybowy z kwaśną śmietaną. Rozcieńczyć mąkę mieszanką grzybowo- śmietanową tak aby nie było grudek, sól, pieprz do smaku, posypać majerankiem i doprowadź do wrzenia. Polej sosem nadziewaną kapustę i duś do miękkości kapusty pod przykryciem.

Podawać porcje kapusty, podlewając sos, możesz posypać posiekanym koprem.

Zgłoś naruszenie

, aby dodać komentarz.

Polubili Lubię
TathianaSmith
Zszywka przypięta na tablicach:

Użytkownicy także przypinają:

ZMIEŃ TŁO ZMIEŃ STYL
DO GÓRY