Gorąca czekolada Składniki na 4 porcje: 500ml mleka
250ml schłodzonej śmietanki 30% lub 36% 100g mlecznej czekolady 30g dobrego ciemnego kakao bez cukru 4 łyżki likieru migdałowego (amaretto niekoniecznie, możemy również użyć innego likieru lub nie dodawać go wcale) Do dekoracji: płatki migdałowe czekoladki 1. Przygotować 4 szklanki i do każdej wlać po łyżce likieru. 2. W rondlu z grubym dnem zagotować mleko i połowę śmietanki. 3. Do wrzącego mleka dodać kakao, wymieszać. Zmniejszyć trochę ogień i dodać połamaną czekoladę, mieszać, aż czekolada się roztopi. Ciągle mieszając, potrzymać na ogniu przez około 1 minutę. Następnie zdjąć z ognia i czekoladę rozlać do szklanek. 4. Resztę śmietanki ubić i nałożyć na wierzch czekolady w szklankach. Posypać płatkami migdałowymi, ozdobić czekoladkami.
Użytkownicy także przypinają:
Nutka666
Mniam
koszatniczka
Pyszne!
Karolina1010
Hom hom hom .Pycha ;3
Indestructible
muszę spróbować !. :3 próbował ktoś bez likeru ?
julaonedirection
OmomomOjojoj, no właśnie :)
OmomomOjojoj
a dupa rośniee... Hahaha
unexplainlove
pyszności:)