Gorąca czekolada z pomarańczą Gorąca czekolada
to przysmak, który z pewnością zasmakuje każdemu. Cóż nadaje się lepiej na chłodne zimowe wieczory, gdy za oknem pada śnieg? Nutka pomarańczy doda całemu napojowi niezwykłego smaku i aromatu. Zobacz jak łatwo jest przygotować taki przysmak. SKŁADNIKI: 1/2 litra mleka 100 g dobrej gorzkiej czekolady 1 pomarańcza 3 łyżki cukru PRZYGOTOWANIE: 1. Pomarańczę należy sparzyć i obrać za pomocą nożyka do warzyw, by ze skórki powstały cienkie paseczki. 2. Mleko postawić na gazie w małym rondelku i powoli podgrzewać. Kiedy stanie się ciepłe, trzeba wrzucić do niego cukier oraz skórkę z pomarańczy i gotować przez chwilę, cały czas mieszając. 3. Po tym czasie zdjąć mleko z ognia i odstawić na około 10 minut. 4. Teraz należy połamać czekoladę na mniejsze kawałeczki. 5. Z przestudzonego mleka trzeba wyjąć skórkę pomarańczy i znów postawić na niedużym ogniu. 5. Do podgrzewanego mleka należy wrzucić połamaną gorzką czekoladę i mieszać dopóki się nie rozpuści i nie połączy z mlekiem. 6. Dla intensywniejszego smaku pomarańczy można z niej wycisnąć sok i dodać do czekolady.
Polubili:
Ravn
Użytkownicy także przypinają: