Więcej zszywek z tablicy

suche oczy info

Bardzo delikatne placuszki....
Gozleme – turecki chlebek |...
Jak dbać samemu w domu o oc...
sucheoczy

sucheoczy od malinowa__mamba

Dodane 4.09 o 19:15
Obserwuj
Gozleme – turecki chlebek | Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Składniki (6 sztuk)
Ciasto
300 g mąki pszennej
90 ml ciepłej wody
szczypta soli
10 g świeżych drożdży
1 łyżka oliwy
Farsz
100 g sera feta
100 g liści szpinaku
5 listków mięty
1 czerwona cebula
2 ząbki czosnku
pieprz
Wykonanie
Drożdże rozpuszczamy z łyżką mąki w kilku łyżkach ciepłej wody. Odstawiamy w ciepłe miejsce i czekamy, aż zaczną pracować. Następnie dosypujemy pozostałą mąkę, sól, dolewamy wodę i zagniatamy elastyczne ciasto. Miskę natłuszczamy oliwą i przekładamy do niej ciasto, pozostawiamy na około godzinę do wyrośnięcia. W międzyczasie przygotowujemy farsz. Oczyszczone liście szpinaku gotujemy przez chwilę w odrobinie wody. Na osobnej patelni podsmażamy pokrojoną w plasterki cebulę i czosnek. Dodajemy do podgotowanego szpinaku, doprawiamy pieprzem i listkami mięty (jest to bardzo istotny składnik, nadaje daniu niesamowity smak).
Wyrośnięte ciasto zagniatamy ponownie i dzielimy na sześć porcji. Każdą z nich rozwałkowujemy na prostokąt o wymiarach ok. 12 cm x 18 cm, na połowę każdego prostokąta nakładamy szpinak i posypujemy rozdrobnioną fetą. Składamy ciasto w pół i zlepiamy brzegi. Patelnię lekko naoliwiamy i smażymy każdy chlebek po około 2 minuty z każdej strony. Podajemy z sosem jogurtowym. Smacznego

Źródło: kulinarne.info

Gozleme – turecki chlebek | Przepisy kulinarne ze

zdjęciami
Składniki (6 sztuk)
Ciasto
300 g mąki pszennej
90 ml ciepłej wody
szczypta soli
10 g świeżych drożdży
1 łyżka oliwy
Farsz
100 g sera feta
100 g liści szpinaku
5 listków mięty
1 czerwona cebula
2 ząbki czosnku
pieprz
Wykonanie
Drożdże rozpuszczamy z łyżką mąki w kilku łyżkach ciepłej wody. Odstawiamy w ciepłe miejsce i czekamy, aż zaczną pracować. Następnie dosypujemy pozostałą mąkę, sól, dolewamy wodę i zagniatamy elastyczne ciasto. Miskę natłuszczamy oliwą i przekładamy do niej ciasto, pozostawiamy na około godzinę do wyrośnięcia. W międzyczasie przygotowujemy farsz. Oczyszczone liście szpinaku gotujemy przez chwilę w odrobinie wody. Na osobnej patelni podsmażamy pokrojoną w plasterki cebulę i czosnek. Dodajemy do podgotowanego szpinaku, doprawiamy pieprzem i listkami mięty (jest to bardzo istotny składnik, nadaje daniu niesamowity smak).
Wyrośnięte ciasto zagniatamy ponownie i dzielimy na sześć porcji. Każdą z nich rozwałkowujemy na prostokąt o wymiarach ok. 12 cm x 18 cm, na połowę każdego prostokąta nakładamy szpinak i posypujemy rozdrobnioną fetą. Składamy ciasto w pół i zlepiamy brzegi. Patelnię lekko naoliwiamy i smażymy każdy chlebek po około 2 minuty z każdej strony. Podajemy z sosem jogurtowym. Smacznego

Źródło: kulinarne.info

Zszywka przypięta także na tablicach:
Pomysły Pomysły jedzonko jedzonko +441 innych
Zgłoś naruszenie

Neila

Świetne Będe robiła w Niedziele ;)

 |  11.01 o 14:03  

piatka20

ja ostatnio male zmiany w ciescie zrobilam a mianowicie dodalam jeszcz ziola prowansalskie i papryke

 |  30.05 o 16:41   Pokaż odpowiedzi

darula33

tylko nie wiem czy dobrze ale jeśli chodzi o ilość oliwy- u mnie praktycznie się smażyły. To tak trzeba czy patelnia ma być prawie sucha jak do naleśników?

 |  16.02 o 17:51  

darula33

bardzo dobre ale trochę zmodyfikowałam nadzienie- szpinak wymieszałam z fetą i startą mozarellą a do smaku doprawiłam ziołami prowansalskimi...nie miałam mięty to musiałam pokombinować:) pyszne:) udało się przemycić szpinak dzieciom więc super:)

 |  16.02 o 17:49  

ktratkiewicz123

www.facebook.com/events/1476908509203412/1477432272484369/?notif_t=like Znajdź piosenkę Eweliny Dobrzyńskiej i polub ważne dziękujemy:)

 |  12.02 o 16:04  

mallllllutka

Jesli jest szpinak to musi byc pyszne ;-)

 |  11.02 o 8:01  

Nataszku90

Wypróbowałam i naprawdę jest pyszne :)

 |  10.02 o 20:15  

magdalena2442

Pycha;)

1  |  9.02 o 15:55  

, aby dodać komentarz.

Użytkownicy także przypinają: