"Dobrze widzi się tylko sercem, najważniejsze jest niewidzialne dla oczu"


Więcej zszywek z tablicy

pysznosci

Lany chrust
zapiekanka z mięsem
Tyle przepisów :O
360 g cukierków Werther...
Prosty deser dla miłośników...
Lukier plastyczny/masa cukrowa
Przepis zaczerpnięty ze Zło...
Obłędny sos karmelowy, goto...
Ściągawka jak zrobić idealn...
Domowa masa cukrowa / Home ...
Składniki:
- 4 łyżki cukru
...
Ciasto bez mąki Nigelii SKŁ...
Karmel w mniej niż 10 minut...
Blog > Komentarze do wpi...
OPONKI SEROWE NAJLEPSZE Skł...
Gozleme – turecki chlebek C...
Składniki:
 *200ml (niepełn...
KOLEJNA SUPER SMACZNA I PRO...
taak
Chlebek zapiekany z pomidor...
MLECZNE BUŁECZKI
....
,,,
>**<
smacznego;d
pomysł na Haloween Coockies
lusi1103

lusi1103 od eremer

Dodane 30.06 o 20:56
Obserwuj

Gozleme – turecki chlebek Ciasto • 300 g mąki

pszennej • 90 ml ciepłej wody • szczypta soli • 10 g świeżych drożdży • 1 łyżka oliwy Farsz • 100 g sera feta • 100 g liści szpinaku • 5 listków mięty • 1 czerwona cebula • 2 ząbki czosnku • pieprz Drożdże rozpuszczamy z łyżką mąki w kilku łyżkach ciepłej wody. Odstawiamy w ciepłe miejsce i czekamy, aż zaczną pracować. Następnie dosypujemy pozostałą mąkę, sól, dolewamy wodę i zagniatamy elastyczne ciasto. Miskę natłuszczamy oliwą i przekładamy do niej ciasto, pozostawiamy na około godzinę do wyrośnięcia. W międzyczasie przygotowujemy farsz. Oczyszczone liście szpinaku gotujemy przez chwilę w odrobinie wody. Na osobnej patelni podsmażamy pokrojoną w plasterki cebulę i czosnek. Dodajemy do podgotowanego szpinaku, doprawiamy pieprzem i listkami mięty (jest to bardzo istotny składnik, nadaje daniu niesamowity smak). Wyrośnięte ciasto zagniatamy ponownie i dzielimy na sześć porcji. Każdą z nich rozwałkowujemy na prostokąt o wymiarach ok. 12 cm x 18 cm, na połowę każdego prostokąta nakładamy szpinak i posypujemy rozdrobnioną fetą. Składamy ciasto w pół i zlepiamy brzegi. Patelnię lekko naoliwiamy i smażymy każdy chlebek po około 2 minuty z każdej strony. Podajemy z sosem jogurtowym.

Zgłoś naruszenie

, aby dodać komentarz.

Użytkownicy także przypinają: