Więcej zszywek ze źródła

www.kwestiasmaku.com

Ciasto kruche ze śliwkami i... Sernik na zimno z malinami GOŁĄBKI NA SPOSÓB CHIŃSKI
Z... ZUPA KREM Z PORA I JABŁKA Filety z kurczaka w sosie z... Makaron z łososiem wędzonym... ZWIJANE PALUCHY PIZZOWE Z S... Quesadilla

Składniki
4 por... zapiekanka

Składniki
4 por...
wiedzmanna

wiedzmanna

Dodane 9.01 o 22:28 z

www.kwestiasmaku.com

Obserwuj

Gratin z batatów i selera

Zapiekanka z batatów i selera z serem kozim


ser kozi
Składniki
4 porcje

1 kg batatów
1 duży seler korzeniowy
1/4 szklanki bulionu (lub 1/3 szklanki mieszanki mleka i śmietanki kremówki)
1/2 gałązki rozmarynu lub tymianku
na wierzch: 100 g sera koziego w roladce + kilka łyżek mleka

Do podania:

roszponka
oliwa extra vergine
sól i pieprz

Przygotowanie

Bataty i selera obrać, pokroić na cienkie plasterki za pomocą melaksera lub mandoliny, doprawić solą morską. Małą formę żaroodporną o wymiarach ok. 20 x 25 cm wysmarować oliwą i ułożyć pierwszą warstwę selera, na wierzch położyć 2 warstwy batatów, znów 1 warstwę selera i 2 warstwy batatów. Zalać bulionem, skropić oliwą i posypać rozmarynem lub tymiankiem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i piec 35 minut.
Na małej patelni lub w rondelku umieścić mleko oraz pokrojony na kawałki ser kozi, mieszając podgrzewać aż ser się roztopi i połączy z mlekiem, następnie zmiksować blenderem na idealnie gładki krem. Powstały sos serowy wylać na wierzch zapiekanki i zapiekać przez ok. 10 minut aż ser się zrumieni (teraz należy uważać aby nie przypalić sera).
Gotową zapiekankę wyjąć z piekarnika, pokroić na porcje, podawać np. z roszponką, doprawić wszystko solą i pieprzem, skropić oliwą.

Zszywka przypięta także na tablicach:
kuchnia zapiekanki Przepisy
Zgłoś naruszenie

, aby dodać komentarz.

Użytkownicy także przypinają:

DO GÓRY