Grzybki w słodko-kwaśnej zalewie
1 kg. grzybów leśnych
1 cebula
Zalewa:
1 szklanka octu 10%
1 szklanka cukru
2 szklanki wody
2 łyżeczki soli
1 łyżeczka gorczycy
4 listki laurowe
6 ziaren czarnego pieprzu
4 ziarna ziela angielskiego
Dodatkowo:
słoiki
. Składniki zalewy doprowadzam do zagotowania, odstawiam. Grzyby oczyszczam, myję, gotuję ok. 15 minut, odcedzam, nakładam do słoiczków. cebulę obieram, kroję w plasterki, dokładam do grzybów, zalewam zalewą. Słoiki zakręcam, pasteryzuję 15 minut. Odwraca do góry dnem, gdy wystygną wynoszę do spiżarni.
Porady
Jeśli zalewy mi pozostanie, wstawiam do lodówki, wykorzystuję ją gdy dozbieram grzybów
Użytkownicy także przypinają: