idealne ciasto na pierogi Składniki : 250 g mąki
pszennej ( u mnie typ 650) 3 łyżki oleju szczypta soli 1 jajko pół szklanki wrzątku (125 ml) + dowolny farsz - zrobiłam trochę ruskich i trochę z mięsem Mąkę i sól wsypać do miski, zalać wrzątkiem, wymieszać i odstawić, by przestygła. Do przestudzonej mieszanki dodać olej i jajko, zagnieść miękkie, elastyczne ciasto. Przykryć i odstawić na 15 minut. Na oprószonym mąką blacie wałkować kawałki ciasta, wycinać krążki, nakładać farsz i zlepiać pierogi. Wrzucać je partiami na osolony wrzątek, gotować 2 minuty od wypłynięcia na powierzchnię. Podawać z ulubionymi dodatkami
Użytkownicy także przypinają:
Sznurufka
u mnie mama tez zawsze dawała wrzątek i ciasto było fajne, elastyczne
Ilona15157
ja mam przepis z drożdżach od siostry babci i jest super
monroe94
Przez wrzątek nie robi się z ciasta glut ? Też dodaje ciepłą wodę ale nie wrzącą.