bettypasja

bettypasja

Dodane 13.12 o 13:11
Obserwuj
Idealne ciasto na pierogi

Składniki

500 g mąki pszennej typ 450

1 łyżeczka oleju

1 łyżeczka soli

280 ml ciepłej wody

Przygotowanie

Mąkę typu 450 (maksymalnie 480) dokładnie przesiewam. Czasami zdarza się, że mąka jest zbita, dostają się drobne zanieczyszczenia, dlatego warto się tego pozbyć.

W osobnym naczyniu mieszam ze sobą letnią wodę, sól i olej. Dodaję całość do mąki.

Początkowo ciasto lekko mieszam za pomocą szpatułki. W końcu zaczynam wyrabiać ciasto rękoma. Najpierw jedną ugniatam wszystko i jak tylko widzę, że odchodzi od brzegów naczynia, to przekładam je na stolnicę.

Wyrabiam ciasto dwoma rękoma przez ok. 15 minut. Tak aby było elastyczne i miękkie. Pod wpływem nacisku i ciepła ciasto nabiera idealnej konsystencji.

Dzielę ciasto na części. Kiedy jedną cześć rozwałkowuję, to pozostałe trzymam pod przykryciem. Dzięki temu ciasto utrzyma odpowiednią wilgotność.

Idealne ciasto na pierogi


Składniki

500 g mąki pszennej typ 450

1 łyżeczka oleju

1 łyżeczka soli

280 ml ciepłej wody

Przygotowanie

Mąkę typu 450 (maksymalnie 480) dokładnie przesiewam. Czasami zdarza się, że mąka jest zbita, dostają się drobne zanieczyszczenia, dlatego warto się tego pozbyć.

W osobnym naczyniu mieszam ze sobą letnią wodę, sól i olej. Dodaję całość do mąki.

Początkowo ciasto lekko mieszam za pomocą szpatułki. W końcu zaczynam wyrabiać ciasto rękoma. Najpierw jedną ugniatam wszystko i jak tylko widzę, że odchodzi od brzegów naczynia, to przekładam je na stolnicę.

Wyrabiam ciasto dwoma rękoma przez ok. 15 minut. Tak aby było elastyczne i miękkie. Pod wpływem nacisku i ciepła ciasto nabiera idealnej konsystencji.

Dzielę ciasto na części. Kiedy jedną cześć rozwałkowuję, to pozostałe trzymam pod przykryciem. Dzięki temu ciasto utrzyma odpowiednią wilgotność.

Zszywka przypięta także na tablicach:
Smaczności <3
Zgłoś naruszenie

, aby dodać komentarz.

Użytkownicy także przypinają: