Więcej zszywek z tablicy

JEDZONKO

KAPUŚNIAK NA ŻEBERKACH
wypróbowane, smakuje cudownie
Domowe Przepisy na Tosty – ...
Gruszki zapiekane z gorgonz...
Kremowa zupa pomidorowa z m...
Idealne ciasto na pizzę wed...
Domowa Tortilla – TOP 10 Na...
Pulpeciki kalafiorowe i mak...
Sos idealny
Włoska sałatka z prosciutto...
14 Przepisów na Sosy: Ideal...
Włoska sałatka z prosciutto...
Sałatka z makaronem orzo i ...
Roladki z tortilli z szynką...
...
Chłopski garnek po mojemu
Tortilla przepis na ciasto
krokiety przepis
Quesadilla z kurczakiem, se...
Sałatka z kurczakiem curry ...
24 przekąski na sylwestra –...
Zapiekane rożki z tortilli
Zapiekane rożki z tortilli
Pierś z kurczaka z pieczarkami
Pizza balls - pizza inaczej
Podsyłam przepis na pyszną ...

Więcej zszywek ze źródła

poprostupycha.com.pl

Ciasto murzynek przepis na gofry jak z budki Bananowa krówka bez pieczenia Pieczone ziemniaki Ciasto marchewkowe Bananowe placuszki śniadaniowe puszyste pancakes z nutellą... Bułeczki mleczne Odchudzone monte z kaszy ja...

Idealne ciasto na pizzę według Magdy Gessler

Zgłoś naruszenie

, aby dodać komentarz.

milibarcamili

Ciasto drożdżowe jest spulchniane na skutek działania drożdży, które powodują proces fermentacji. Przez działanie drożdży, wydzielających enzymy, skrobia znajdująca się w mące ulega przemianie na alkohol i dwutlenek węgla. Dwutlenek węgla powoduje powiększenie się objętości ciasta przed pieczeniem i w czasie pieczenia, co określa się jako wyrastanie ciasta. Wyrośnięte ciasto jest lekkie i pulchne. Występujący w mące gluten (białko roślinne) dzięki swej elastyczności rozciąga się i zamyka dwutlenek węgla, który nie może przedwcześnie uchodzić z ciasta. Z tego powodu ciasto jest porowate.

18.01 o 21:42       | 

milibarcamili

...Podczas podgrzewania ciasta w piekarniku gluten ścina się i zestala, przez co ciasto nie opada i staje się lekkie i puszyste .Surowcami podstawowymi do wyrobu ciasta drożdżowego są: mąka, drożdże, płyn dodatkowy (mleko lub woda), cukier, jaja i tłuszcz. Pożywkę dla drożdży stanowią węglowodany, białko i sole mineralne, dlatego najlepiej przyrządzać ciasto drożdżowe na mleku z dodatkiem cukru i niewielkiej ilości soli. Ciasta chlebowe oraz ciasto drożdżowe na pizzę przygotowuje się z dodatkiem wody bez jaj.... według tego przepisu cukier dodajemy dopiero do mąki a niby jak mają urosnac drożdże skoro karmione są cukrem....? nie wiem co ani kto to ta Magda ale lepiej niech się podszkoli albo z kuchni albo wróci do podstawowkowej chemii....

18.01 o 21:42      1  |  Pokaż odpowiedzi

, aby dodać komentarz.

Polubili Lubię
Zszywka przypięta na tablicach:

Użytkownicy także przypinają:

ZMIEŃ TŁO ZMIEŃ STYL
DO GÓRY