inny smak babki na święta
Rzeczy, których potrzebujesz:
1 1/2 szklanki mąki tortowej, 2 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia, 1 łyżeczka soli, 170g masła w temperaturze pokojowej, 1 1/2 szklanki pełnotłustego sera ricotta, 1 1/2 szklanki + 1 łyżka cukru (podzielone na porcje), 3 duże jajka, 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego, skórka z 1 pomarańczy, 2 łyżki Amaretto, na syrop pomarańczowy: 1/3 szklanki świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy i 1/3 szklanki cukru
1
Nagrzej piekarnik do 175°C. Dno i boki formy do pieczenia natłuść i oprósz mąką. Strzep jej nadmiar, a następnie wyłóż dno formy papierem pergaminowym.
2
Za pomocą miksera utrzyj masło z serem ricotta i 1 1/2 szklanki cukru (około 3 minuty). Gotowa masa powinna być lekka i puszysta.
3
Nie wyłączając miksera, zacznij dodawać jajka – po jednym naraz. Następnie dodaj do ciasta ekstrakt waniliowy, skórkę z pomarańczy i Amaretto. Mieszaj całość do połączenia składników.
4
Stopniowo zacznij dodawać do ciasta składniki sypkie. Miksuj je tylko do chwili, aż się ze sobą połączą.
5
Przelej ciasto do przygotowanej wcześniej formy i piecz przez około 45-50 minut, do czasu, aż wykałaczka w nie wbita po wyjęciu będzie czysta, a samo ciasto zacznie odchodzić od brzegów formy.
6
Po wyjęciu z piekarnika pozostaw ciasto w formie przez około 10 minut. Następnie przełóż je na kratkę do studzenia ciasta umieszczoną na blasze do pieczenia.
7
ciasto serowo-pomarańczowe
Podczas gdy babka będzie stygnąć, ty zajmij się przygotowaniem syropu poma...
Użytkownicy także przypinają:
0
1
0
Naturalne wsparcie dla menopauzy za pomocą olej...
konopiafarmacja Najwyższej produkty konopne CBD oraz fachowe doradztwo znajdziesz w Konopnej Farmacji w Poznaniu....
snoopiack
babka serowo-pomarańczowa :) NA BOGATO ^^