Interpretacja i analiza utworu Bolesława Leśmiana pt. „Szewczyk”


kawka1

kawka1

Dodane 8.10 o 4:58
Obserwuj

Jabłecznik z miodem, śliwkami i pianką


Spód:
140 g mąki
40 g cukru pudru
75 g margaryny do pieczenia lub masła
1 żółtko
1 łyżka kwaśnej śmietany

Pianka:
2 białka
90 g cukru
1 budyń śmietankowy (sam proszek)
1/4 szklanki oleju
szczypta soli

Jabłka:
3 duże jabłka
1 łyżka masła
2 łyżki soku z cytryny
skórka otarta z 1 cytryny
1 łyżeczka miodu

Kruszonka:
1/2 szklanki mąki
1/4 szklanki płatków owsianych
1/3 szklanki cukru
80 g margaryny do pieczenia lub masła

Dodatkowo:
8 śliwek, pokrojonych na ćwiartki
2 łyżki bułki tartej

Mąkę wymieszać z cukrem, dodać posiekane masło, żółtko oraz śmietanę i szybko zagnieść ciasto. Zawinąć je w folię spożywczą i włożyć na 1 h do lodówki.
2. Kruche ciasto położyć na oprószonym mąką blacie i rozwałkować na grubość ok 2-3 mm. Ciasto nawinąć na wałek i przełożyć do formy (23 cm). Docisnąć, a następnie przejechać wałkiem po brzegu foremki- ciasto będzie idealnie wyrównane. Spód ponakłuwać widelcem.
Tartę przykryć papierem do pieczenia i wysypać na wierzch groch lub fasolę. Piec 190 ºC przez ok 15 minut. Ciasto wyjąć z piekarnika i zdjąć obciążenie.
3. Gdy spód będzie się piekł należy przygotować piankę. Białka z solą ubić na sztywną pianę (jak przy bezach). Stopniowo zacząć wsypywać cukier cały czas miksując tak długo, aż całkowicie się rozpuści (ok 3- 4 minuty). Zmniejszyć obroty i ciągle miksując wsypać budyń, a następnie wlać olej.
4. Jabłka obrać i pokroić w drobną kostkę. Przełożyć do garnuszka jabłka i pozostałe składniki. Całość gotować ok 10 minut, aż jabłka delikatnie zmiękną, ale nie będą się rozpadać.
5. Składniki na kruszonkę umieścić w misce i delikatnie wmieszać do uzyskania grudkowej konsystencji.
6. Podpieczony spód wysypać bułką tartą i wyłożyć na niego jabłka. Na wierzchu rozsmarować piankę i ułożyć śliwki. Na końcu rozłożyć równomiernie owsianą kruszonkę.
7. Formę ponownie wstawić do piekarnika i piec ok 45- 50 minut w 180 ºC. Zostawić do wystudzenia.
Smacznego !

Porady
Zamiast specjalnej formy do tarty możecie użyć tortownicy o średnicy 23 cm.

Polubili: marta1711 01091987
Zgłoś naruszenie

, aby dodać komentarz.

Użytkownicy także przypinają: