JAGODOWA PANNA COTTA Składniki na 4 porcje: 200 g
jagód lub borówek amerykańskich świeżo wyciśnięty sok z połowy niedużej cytryny 60 g cukru 300 ml śmietany kremówki 36% 100 ml mleka 3 łyżeczki żelatyny w proszku 1/4 szklanki gorącej wody Dodatkowo: 150 ml śmietany kremówki 36%, schłodzonej 1 łyżeczka cukru pudru jagody lub borówki amerykańskie, do dekoracji W małym garnuszku umieścić jagody, sok z cytryny, cukier. Doprowadzić do wrzenia, zdjąć z palnika, zmiksować blenderem. Przestrzeć przez sitko by pozbyć się skórek. Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie. Do drugiego garnuszka wlać śmietanę kremówkę, mleko, doprowadzić do wrzenia, zdjąć z palnika. Dodać przetarte jagody, rozpuszczoną żelatynę, dokładnie wymieszać. Wystudzić w temperaturze pokojowej. Garnuszek umieścić w lodówce, mieszając od czasu do czasu. Gdy zacznie gęstnieć podzielić równo pomiędzy 4 salaterki. Schłodzić przez całą noc w lodówce. Kolejnego dnia przed podaniem ubić śmietanę kremówkę na sztywno, pod koniec dodając cukier puder. Wyłożyć na panna cottę, ozdobić jogodami. Smacznego :-).
Użytkownicy także przypinają:
kejcia
kocham wszystko co jagodowe
atunia152
Znalazłam jak nazywają się te słoiki . To niemiecka firma Weck. na bezpośredniej ich stronie możliwość zakupu tylko w większych ilościach.
atunia152
a może jakiś internetowy sklep gdzie znajdę takie słoiki?
malami18
wie ktoś gdzie znajdę takie hmm, słoiczki czy co to jest,w każdym bądź razie są piękne ! :-)