Więcej zszywek z tablicy

Deser

Tiramisu

    Mascarpone - ...
Jaglanka z bananem i masłem...
Mus czekoladowy z awokado

...
Ananasy w cieście

    mąka...
Owsianka z kawą zbożową



...
Pyszny mus z białej czekola...
Deser czereśniowy na skos 
...
Szybki deser z malinami 

 ...
Porzeczkowe lody z sosem ba...
Przezroczysty deser arbuzow...
Klasyczna waniliowa Panna C...
Creme patissiere 

Creme pa...
Jak zrobić lody z zielonej ...
Jak zrobić lody bez maszynk...
Lody z truskawkami
Jak zrob...
Jak zrobić lody domowym spo...
Jak zrobić lody z jajek?

T...
Lody malinowe bez maszyny

...
TRUSKAWKOWA OWSIANKA

Skład...
Domowa biała czekolada z ka...
Orzeźwiający mus.

- 4 kiwi...
Domowe żelki

Żelki z soku ...
Kogel mogel z musem truskaw...
Krem budyniowy pyszny i pus...
Czekoladowy krem na bazie ś...
Krem maślany na bezie szwaj...

Więcej zszywek ze źródła

tipy.interia.pl

pieczone polędwiczki wieprzowe ciasto francuskie a'la... Jak uprawiać zioła uwzględn... Jak zrobić lody z zielonej ... Jak zrobić lody bez maszynk... Lody z truskawkami
Jak zrob... Jak zrobić lody domowym spo... Jak zrobić lody z jajek?

T... Banany w karmelu z herbatni...
kawka1

kawka1

Dodane 14.05 o 5:40 z

tipy.interia.pl

Obserwuj

Jak zrobić lody bez maszynki do lodów


1 szklanka mleka
* szczypta soli
* ¾ szklanki cukru
* 1 laska wanilii, przecięta wzdłuż na pół
* 2 szklanki śmietany kremówki
* 5 żółtek dużych jaj
* 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
1
lody bez maszynki - krok 1
Jako przykład podam tutaj przepis na lody waniliowe. Sposób ten zadziała jednak w przypadku każdego rodzaju lodów (choć polecam ci wybierać lody kremowe, na bazie mleka i śmietany, ponieważ nie krystalizują się one tak jak wykonane bez maszynki sorbety). Jeśli chcesz, wybierz więc przepis na ulubione lody i przejdź od razu do kroku 7.
2
lody bez maszynki - krok 2
W rondelku podgrzej mleko wymieszane z solą i cukrem. Wydłub ziarna z laski wanilii i wrzuć je do mleka. Następnie dodaj również wydrążoną i przepołowioną laskę. Przykryj całość, zdejmij z ognia i pozostaw na godzinę, żeby mleko nasiąknęło aromatem wanilii.
3
Umieść miskę o pojemności około 2 litrów w naczyniu wypełnionym lodem i zimną wodą. Na wierzchu połóż sitko. Wlej do miski śmietanę i poczekaj, aż się schłodzi.
4
W osobnej miseczce rozbełtaj żółtka jaj. Stopniowo wlewaj do nich ciepłe mleko, ciągle mieszając, żeby żółtka się nie ścięły. Gotowy krem przelej z powrotem do rondelka.
5
Podgrzej krem na małym ogniu, ciągle mieszając i zbierając resztki z brzegów rondla. Gdy krem zacznie gęstnieć na tyle, że pokryje szpatułkę nie spływając z niej, zdejmij go z ognia.

Krem przecedź przez sitko wlewając go do znajdującej się w kąpieli lodowej śmietany. Dobrze mieszaj całość. Dodaj ekstrakt waniliowy. Wymieszaj.
7
Krem trzymaj w kąpieli lodowej do czasu, aż dobrze się schłodzi.
8
lody bez maszynki - krok 8
W zamrażalniku umieść głęboką blachę do pieczenia lub pojemnik wykonany z plastiku, stali nierdzewnej lub innego trwałego materiału. Wlej do niego masę.
9
lody bez maszynki - krok 9
Po 45 minutach otwórz zamrażalnik i sprawdź konsystencję lodów. Jeśli zaczynają zamarzać blisko krawędzi, wyjmij formę z zamrażalnika i energicznie wymieszaj lody szpatułką lub trzepaczką. Porządnie ubij i pokrusz wszystkie zamarznięte kawałki. Włóż lody z powrotem do zamrażalnika.
10
Sprawdzanie powtarzaj co 30 minut, za każdym razem energicznie ubijając lody. Jeśli chcesz, możesz użyć do tego celu blendera lub miksera, ale szpatułka lub trzepaczka w połączeniu z odrobiną wysiłku w zupełności wystarczą.
11
lody bez maszynki - krok 11
Lody powinny być gotowe w przeciągu 2-3 godzin. Jeśli ubijałaś je porządnie, będą miały wspaniałą, kremową konsystencje, porównywalną z e...

Zgłoś naruszenie

, aby dodać komentarz.

Polubili Lubię
Anek0208
asia522252
Robczek1
kamo9966
Toys4Boys
tosia6
Zszywka przypięta na tablicach:

Użytkownicy także przypinają:

ZMIEŃ TŁO ZMIEŃ STYL
DO GÓRY