Więcej zszywek ze źródła

pysznoscislodkosci.blogspot.com

Mini ciasteczka z ciasta fr... Francuskie kwiatuszki 


  ... Sernik gotowany na biszkopc... Pianka na biszkoptach 


  ... Sernik królewski 

 Ciasto:... Ambrozja 


    2 litry mle... Karpatka z malinami 

 Cias... Makowa panienka 

 Biszkopt... Tort z owocami 


Biszkopt:...

Japoński makowiec z pijaną śliwką


Ciasto makowe:

500g maku
11 jajek
700g jabłek
250 g masła
500g cukru pudru
olejek migdałowy
11 łyżek kaszy manny
3 łyżeczki proszku do pieczenia
3/4 szklanki bakalii


Mak należy sparzyć, odsączyć, wystudzić
i zemleć dwa razy.
Żółtka oddzielamy od białek.
Białka ubijamy na sztywną pianę.
Jabłka obieramy
i ścieramy na tarce o dużych oczkach.
Żółtka przekładamy do dużej miski,
dodajemy masło, cukier puder i ucieramy na puch.
Do puszystej masy,
porcjami dodajemy zmielony mak.
Stopniowo dodajemy olejek migdałowy, kaszę manną, proszek do pieczenia oraz przygotowane jabłka.
Na koniec dodajemy pianę oraz bakalie
i delikatnie mieszamy łyżką.
Masę makową wykładamy do blaszki i pieczemy ok. 60 minut w temperaturze 180 stopni.
Śliwki:

500g śliwek kalifornijskich
wódka i spirytus do zalania śliwek

Śliwki przekładamy do litrowego słoika,
zalewamy alkoholem ( pół na pół wódka i spirytus), zakręcamy i odstawiamy na całą noc.

Polewa czekoladowa:

100g czekolady mlecznej
150g czekolady deserowej
ok. ćwierć szklanki śmietanki


Czekoladę łamiemy na kawałeczki
i przekładamy do rondelka.
Dodajemy śmietankę i, mieszając, podgrzewamy na małym ogniu, aż powstanie jednolita polewa.
Nasączone alkoholem śliwki dokładnie odsączamy na gęstym sicie, a następnie układamy na cieście.
Na koniec śliwki polewamy przygotowaną polewą czekoladową i ciasto wstawiamy do lodówki,
by czekolada zastygła.

Zgłoś naruszenie

, aby dodać komentarz.

Polubili Lubię

Użytkownicy także przypinają:

ZMIEŃ TŁO ZMIEŃ STYL
DO GÓRY