Więcej zszywek ze źródła

www.knurr.pl

Idealnie puszyste i wilgotn... sos do spaghetti domowej ro... Szybkie ciasto z jabłkami
P... Błyskawiczna, zdrowa i bard... Pełen witamin, wzmacnia odp... Sałatka z boczkiem, jajkiem... Leniwiec 
Szybkie ciasto dl... Ekspresowa! Kolorowa sałatk... Przepyszne, soczyste, posma...
kawka1

kawka1

Dodane 5.10 o 19:34 z

www.knurr.pl

Obserwuj

Kajmakowe ciasto z musem truskawkowym



forma: 36x21 cm
herbatniki - ok. 300 g
wiórki kokosowe - do posypania wierzchu

Masa budyniowo-kajmakowa:

2 szklanki mleka
2 budynie waniliowe
1/2 puszki masy kajmakowej (200g)
kostka masła 250 g


Mus truskawkowy:

500 g truskawek
4 łyżki stołowe cukru
3 łyżki stołowe żelatyny


Masa śmietankowa:

400 ml śmietanki 36%
1/2 szklanki cukru
1 cukier waniliowy
2 łyżki stołowe żelatyny
1/3 szklanki wrzątku


Formę wyłożyć papierem do pieczenia, dno wyłożyć herbatnikami.

2. W 1/2 szklanki mleka rozpuścić budynie. Pozostałe mleko zagotować, wlać rozpuszczone budynie i ugotować budyń, całkowicie wystudzić. Masło utrzeć i cały czas miksując dodawać do niego stopniowo budyń i masę krówkową. Gotową masę wyłożyć na herbatniki i przykryć kolejną ich warstwą.

3. Truskawki z cukrem zblendować na gładką masę. Przelać do garnka i zagotować. Dodać 3 łyżki żelatyny, dokładnie i szybko wymieszać. Ostudzony mus wstawić do lodówki, gdy zacznie tężeć, ale będzie jeszcze płynny, wylać na herbatniki i przykryć kolejną ich warstwą.

4. Żelatynę dokładnie rozpuścić we wrzątku. Pozostawić do ostygnięcia. Śmietankę ubić mikserem z 1/2 szklanki cukru i cukrem waniliowym. Dodać rozpuszczoną chłodną żelatynę, zmiksować i szybko wyłożyć na herbatniki. Wierzch ciasta oprószyć wiórkami kokosowymi.

5. Ciasto wstawić do lodówki do całkowitego stężenia (najlepiej na noc).

Zgłoś naruszenie

, aby dodać komentarz.

Polubili Lubię
Kingabil1
Zszywka przypięta na tablicach:

Użytkownicy także przypinają:

ZMIEŃ TŁO ZMIEŃ STYL
DO GÓRY