
KAKAOWE BROWNIE
Mocno czekoladowe ciasto idealne na jesienną chandrę! :)
Składniki:
120 g masła
pół szklanki kakao
3/4 szklanki drobnego cukru do wypieków
2 duże lub 3 małe jajka
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
2/3 szklanki mąki pszennej
szczypta soli
pół szklanki posiekanych orzechów pekan lub włoskich lub chocolate chips/posiekanej czekolady
Uwaga: szklanka ma pojemność 250 ml. Kakao do wypieków to zawsze ciemne, naturalne kakao.
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Masło roztopić w garnuszku, przestudzić. Przelać do naczynia i wymieszać z kakao przy pomocy rózgi kuchennej. Dodać cukier, wanilię i wymieszać. Dodać lekko roztrzepane jajka (nie ubijamy!) i wymieszać do połączenia. Do mieszaniny przesiać mąkę, sól i wymieszać tylko do połączenia się składników. Dodać posiekane orzechy lub czekoladę i wymieszać.
Formę o wymiarach 28 x 18 cm (lub trochę mniejszą) wysmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia. Przełożyć masę brownie, wyrównać. Piec w temperaturze 160ºC bez termoobiegu przez około 20 - 22 minut. Można sprawdzić patyczkiem - nie powinno być na nim śladów surowego ciasta, ale nie piec zbyt długo by nie wysuszyć brownie. Wyjąć, wystudzić.
Polubili:
misska112
owieczka126p
dominika260891
glandzia
tala101111
Lidusia54
pati2199
klaudia610
Kelsy
agusiaa2003
oraz 9 innych użytkowników
Użytkownicy także przypinają:
0
1
0
Jadłospis z przepisami i gramaturami na 3 dni -...
Przepisy_dla_dzieci Link do jadłospisu: http://www.przepisy-dla-dzieci.pl/artykuly/artyku%C5%82y/dzieci/jad%C5%82ospi...
3
1
0
Mój pomysł na Przepiśnik Notes :)
izka_spider na górze mogłaś przewiązać tą samą wstążke co na środku, ale i tak super! najlepsze są samoróbki ;-)