Więcej zszywek ze źródła

smaker.pl

Szarlotka sypana z bezą na impreze, zrobic razem z ... Pasta z fasoli i oliwkami pasta z fasoli z serkiem smalec z fasoli Dim sum Placki ziemniaczane z kaszanką ... fit ciasto z kremem i owocami
jarecka

jarecka

Dodane 18.02 o 7:50 z

smaker.pl

Obserwuj

Kakaowe ciasto z kokosową posypką



Ciasto kakaowe:
30 dag mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia i sody
15 dag cukru
niepełna szklanka oleju
5 jajek
4 łyżki jogurtu naturalnego lub śmietany
4 łyżki kakao
szczypta soli
Kokos:
15 dag wiórek kokosowych
12 dag cukru
9 dag masła
3 łyżki mleka
Wszystkie składniki oprócz kokosa umieszczamy w garnku i rozpuszczamy, następnie wsypujemy kokos, mieszamy i odstawiamy do wystudzenia.

Ciasto:

Całe jaja ubijamy z cukrem na białą i puszystą masę. Wlewamy olej, dodajemy jogurt i miksujemy. Mąkę, kakao, sól,proszek i sodę przesiewamy przez sitko. Dzieląc na 3 części dodajemy do ciasta, miksujemy tylko do połączenia składników. Na końcu mieszamy dla pewności łyżką.


Piekarnik nagrzewamy na 170-180 st. C ustawienie góra dół. Formę u mnie tortownica o śr. 22 cm ale może być kwadratowa o zbliżonych wymiarach, wykładamy papierem. Wylewamy ciasto kakaowe a następnie nakładamy posypkę kokosową. Pieczemy ok. 45-50 minut do suchego patyczka. Po przestudzeniu możemy polać polewą lub posypać cukrem pudrem. Smacznego :)

Zgłoś naruszenie

, aby dodać komentarz.

Użytkownicy także przypinają: