bettypasja

bettypasja

Dodane 19.12 o 19:57
Obserwuj
Kapusta z ciecierzycą,grzybami i śliwka

600 g kiszonej kapusty
20-40 g suszonych grzybów
1 niepełna szklanka wody –do namoczenia grzybów i podlania kapusty
1 marchew
1 średnia cebula
1 łyżka oleju do smażenia o neutralnym smaku
ok. 250 g już ugotowanej ciecierzycy
, może być ze słoika lub z puszki/
1 liść laurowy
4 kulki ziela angielskiego
1-2 łyżeczki mielonego kminku (zwykły polski kminek)
sól i czarny pieprz –do smaku (przy czym sól zwykle pomijam, bo jest już w kiszonej kapuście)

Grzyby płuczę i zalewam wodą, po czym zostawiam na kilka godzin lub na noc do namoczenia.
Jeśli się spieszę, to zaczynam gotowanie od nich i zalewam je wrzątkiem od razu na początku.

Ciecierzycę namaczam na noc, następnego dnia odlewam i gotuję do miękkości (szybkowar: 30 minut, zwykły garnek: ok. 1 godzina). Z uwag praktycznych: spokojnie można ją ugotować z wyprzedzeniem i przechować w lodówce do czasu dodania do kapusty lub skorzystać z ciecierzycy ze słoika lub z puszki.

Cebulę obieram i kroję w półtalarki lub w piórka albo z grubsza siekam. Marchew obieram i ścieram na tarce o grubych oczkach.

Rozgrzewam garnek z niewielką ilością oleju i na rozgrzanym podsmażam cebulę, aż się zeszkli (krótko). Dokładam odsączone grzyby (wody po grzybach nie wylewam!) , mieszam i podgrzewam razem przez 2-3 minuty. Do gorących dokładam kiszoną kapustę i startą marchew. Z grubsza mieszam i dodaję liść laurowy, ziele angielskie i podlewam wodą z grzybów. Jeśli wody jest za mało, to uzupełniam niewielką ilością wody tak, by dno było przykryte na ok. 2 cm
Mieszam, przykrywam i gotuję pod przykryciem do pożądanej miękkości kapusty –moje czasy wyglądają zwykle tak:
– szybkowar:  30 minut od podniesienia zaworu, 2-gi (ten wyższy) stopień gotowania, po tym czasie wyłączam grzanie i zostawiam aż zawór samoistnie opadnie;
– zwykły garnek: ok. 60 minut lub aż kapusta będzie odpowiednio miękka (może być krócej), co jakiś czas mieszam i jeśli trzeba podlewam niewielką ilością wody, gdy odparuje.

Kiedy kapusta jest gotowa, dokładam odcedzoną ciecierzycę (jeśli ze słoika lub z puszki, to płuczę na sicie i odcedzam), dokładam pokrojone w paski suszone śliwki, mieszam, przykrywam i duszę pod przykryciem jeszcze ok. 10  minut.

Po tym czasie sprawdzam smak i doprawiam: mielonym kminkiem , czarnym pieprzem i solą (tylko, jeśli trzeba, bo sól jest już w kiszonej kapuście!).

I kapusta z ciecierzycą gotowa, można podawać.

Kapusta z ciecierzycą,grzybami i śliwka


600 g kiszonej kapusty
20-40 g suszonych grzybów
1 niepełna szklanka wody –do namoczenia grzybów i podlania kapusty
1 marchew
1 średnia cebula
1 łyżka oleju do smażenia o neutralnym smaku
ok. 250 g już ugotowanej ciecierzycy
, może być ze słoika lub z puszki/
1 liść laurowy
4 kulki ziela angielskiego
1-2 łyżeczki mielonego kminku (zwykły polski kminek)
sól i czarny pieprz –do smaku (przy czym sól zwykle pomijam, bo jest już w kiszonej kapuście)

Grzyby płuczę i zalewam wodą, po czym zostawiam na kilka godzin lub na noc do namoczenia.
Jeśli się spieszę, to zaczynam gotowanie od nich i zalewam je wrzątkiem od razu na początku.

Ciecierzycę namaczam na noc, następnego dnia odlewam i gotuję do miękkości (szybkowar: 30 minut, zwykły garnek: ok. 1 godzina). Z uwag praktycznych: spokojnie można ją ugotować z wyprzedzeniem i przechować w lodówce do czasu dodania do kapusty lub skorzystać z ciecierzycy ze słoika lub z puszki.

Cebulę obieram i kroję w półtalarki lub w piórka albo z grubsza siekam. Marchew obieram i ścieram na tarce o grubych oczkach.

Rozgrzewam garnek z niewielką ilością oleju i na rozgrzanym podsmażam cebulę, aż się zeszkli (krótko). Dokładam odsączone grzyby (wody po grzybach nie wylewam!) , mieszam i podgrzewam razem przez 2-3 minuty. Do gorących dokładam kiszoną kapustę i startą marchew. Z grubsza mieszam i dodaję liść laurowy, ziele angielskie i podlewam wodą z grzybów. Jeśli wody jest za mało, to uzupełniam niewielką ilością wody tak, by dno było przykryte na ok. 2 cm
Mieszam, przykrywam i gotuję pod przykryciem do pożądanej miękkości kapusty –moje czasy wyglądają zwykle tak:
– szybkowar: 30 minut od podniesienia zaworu, 2-gi (ten wyższy) stopień gotowania, po tym czasie wyłączam grzanie i zostawiam aż zawór samoistnie opadnie;
– zwykły garnek: ok. 60 minut lub aż kapusta będzie odpowiednio miękka (może być krócej), co jakiś czas mieszam i jeśli trzeba podlewam niewielką ilością wody, gdy odparuje.

Kiedy kapusta jest gotowa, dokładam odcedzoną ciecierzycę (jeśli ze słoika lub z puszki, to płuczę na sicie i odcedzam), dokładam pokrojone w paski suszone śliwki, mieszam, przykrywam i duszę pod przykryciem jeszcze ok. 10 minut.

Po tym czasie sprawdzam smak i doprawiam: mielonym kminkiem , czarnym pieprzem i solą (tylko, jeśli trzeba, bo sól jest już w kiszonej kapuście!).

I kapusta z ciecierzycą gotowa, można podawać.

Polubili: megusta20
Zgłoś naruszenie

, aby dodać komentarz.

Użytkownicy także przypinają:

DO GÓRY