Marynia94

Marynia94 od Mysza_86

Dodane 12.08 o 23:05
Obserwuj
Karmel w mniej niż 10 minut wg Gordona Ramseya

120 g cukru
200 g śmietanki 30%
1/2 łyżeczki soli

Cukier wsypujemy na suchą patelnię i potrząsamy nią tak, aby pokrył całą jej powierzchnie w miarę równą warstwą. Stawiamy patelnie na średnim ogniu i czekamy, aż cukier zacznie się karmelizować. Trwa to ok. 2-3 minut. Ważne jest, żeby karmelizującego się cukru nie mieszać. Pozwalamy mu się całkowicie stopić i uzyskać ciemny, bursztynowy kolor. Gdy cały cukier będzie już płynny dodajemy ok. 1/3 kremówki i dokładnie mieszamy, aż się połączy. Następnie dodajemy resztę i gotujemy 1-2 minuty, karmel będzie nadal dość rzadki, ale po wystygnięciu mocno zgęstnieje. Zdejmujemy z ognia, dodajemy sól, mieszamy i zostawiamy do ostygnięcia.
Karmel w mniej niż 10 minut wg Gordona Ramseya
Źródło: moderntasteblog.blogspot.com

Karmel w mniej niż 10 minut wg Gordona Ramseya


120 g cukru
200 g śmietanki 30%
1/2 łyżeczki soli

Cukier wsypujemy na suchą patelnię i potrząsamy nią tak, aby pokrył całą jej powierzchnie w miarę równą warstwą. Stawiamy patelnie na średnim ogniu i czekamy, aż cukier zacznie się karmelizować. Trwa to ok. 2-3 minut. Ważne jest, żeby karmelizującego się cukru nie mieszać. Pozwalamy mu się całkowicie stopić i uzyskać ciemny, bursztynowy kolor. Gdy cały cukier będzie już płynny dodajemy ok. 1/3 kremówki i dokładnie mieszamy, aż się połączy. Następnie dodajemy resztę i gotujemy 1-2 minuty, karmel będzie nadal dość rzadki, ale po wystygnięciu mocno zgęstnieje. Zdejmujemy z ognia, dodajemy sól, mieszamy i zostawiamy do ostygnięcia.
Karmel w mniej niż 10 minut wg Gordona Ramseya
Źródło: moderntasteblog.blogspot.com

Zszywka przypięta także na tablicach:
Jedzenie weki jedzonko :3 Słodkości, Desery, Ciasta +237 innych
Zgłoś naruszenie

, aby dodać komentarz.

ErrorZycia04

Robiłam 2 razy i wychodził cudny , tylko że za pierwszym razem z lekką nutką goryczki ;P no ale do deserów i tak idealny .

 |  17.01 o 19:51  

Pandziasta

ostatnio ogladałam taki program kulinarny w którym kobietka robiła to tak że dodała ok 2łyzki cukru, krmalizowała go, potem dodała 2 łyżki miodu, chwile to mieszała na wolnym ogniu a potem dolała smietanki i mieszała aż zrobi sie jednolita masa. fajne to wyszło ale nie potrafie podać dokładnych proporcji :P

 |  27.07 o 16:31  

ariana95

mi karmel nie wychodzi twardnieje

 |  22.07 o 22:05  

perfect_me

Nie da się wymieszać. Zmarnowana kasa. Nie róbcie karmelu z tego przepisu.

2  |  2 20.07 o 20:09   Pokaż odpowiedzi

pppaula65

jaaadłabyyym <3

 |  19.07 o 17:22  

garishata

mi wyszedl jasniejszy bo balam sie ze cukier spaler

 |  15.07 o 19:31  

Caedem

3 próby, 3 razy cukier spaliłam :c

2  |  15.07 o 15:16  

lubietramwaje

zrobilam. pyyycha :D

 |  15.07 o 0:02  

Gubba

uwielbiam karmel :D a co daje sól?

 |  14.07 o 20:51   Pokaż odpowiedzi

tiniczka77

hmm trzeba spróbować

 |  13.07 o 17:58  
Zobacz więcej komentarzy

, aby dodać komentarz.

Użytkownicy także przypinają: