Więcej zszywek z tablicy

jedzonko

Pianki marshmallow z karmel...
Bomby serowo-czosnkowe Skla...
Smaczne "fit" cze...
Domowa, zdrowa czekolada.

...
Bananowe brownie. Może dale...
Po raz kolejny, alternatywa...
Piwo kremowe z Harrego Pott...
Przepis na domową Nutelle a...
migdalowy torcik jaglany z ...
piękne. ;o
Przepis na Czekoladowo bana...
Przepis na rewelacyjne Plac...
Przepis na Omlet kokosowy z...
przydatne :)
Budyń bez mleka i bez cukru...
Owsiane gofry! Bez cukru, j...
Śniadaniowe ciasteczko &quo...
Duże, pełnoziarniste ciastk...
Mrożony krem orzechowo-bana...
Banana "ice-cream"...
Karmel w mniej niż 10 minut...
Tort czekoladowy z fasoli z...
^^^
czekoladowe ciasto z fasoli...
CIASTO FASOLOWE

puszka fas...
mniam
kajka_faweks

kajka_faweks od adusia3009

Dodane 3.04 o 8:54
Obserwuj
Karmel w mniej niż 10 minut wg Gordona Ramseya

120 g cukru
200 g śmietanki 30%
1/2 łyżeczki soli

Cukier wsypujemy na suchą patelnię i potrząsamy nią tak, aby pokrył całą jej powierzchnie w miarę równą warstwą. Stawiamy patelnie na średnim ogniu i czekamy, aż cukier zacznie się karmelizować. Trwa to ok. 2-3 minut. Ważne jest, żeby karmelizującego się cukru nie mieszać. Pozwalamy mu się całkowicie stopić i uzyskać ciemny, bursztynowy kolor. Gdy cały cukier będzie już płynny dodajemy ok. 1/3 kremówki i dokładnie mieszamy, aż się połączy. Następnie dodajemy resztę i gotujemy 1-2 minuty, karmel będzie nadal dość rzadki, ale po wystygnięciu mocno zgęstnieje. Zdejmujemy z ognia, dodajemy sól, mieszamy i zostawiamy do ostygnięcia.

Karmel w mniej niż 10 minut wg Gordona Ramseya


120 g cukru
200 g śmietanki 30%
1/2 łyżeczki soli

Cukier wsypujemy na suchą patelnię i potrząsamy nią tak, aby pokrył całą jej powierzchnie w miarę równą warstwą. Stawiamy patelnie na średnim ogniu i czekamy, aż cukier zacznie się karmelizować. Trwa to ok. 2-3 minut. Ważne jest, żeby karmelizującego się cukru nie mieszać. Pozwalamy mu się całkowicie stopić i uzyskać ciemny, bursztynowy kolor. Gdy cały cukier będzie już płynny dodajemy ok. 1/3 kremówki i dokładnie mieszamy, aż się połączy. Następnie dodajemy resztę i gotujemy 1-2 minuty, karmel będzie nadal dość rzadki, ale po wystygnięciu mocno zgęstnieje. Zdejmujemy z ognia, dodajemy sól, mieszamy i zostawiamy do ostygnięcia.

Zszywka przypięta także na tablicach:
Mój styl Przepisy Pomysły na jedzonko Kuchnia +240 innych
Zgłoś naruszenie

wiki_drozdowska

a patelnie da się potem umyć??

1  |  17.04 o 14:24   Pokaż odpowiedzi

inspiracje_kolacje

wyprobuje ;)

 |  16.04 o 13:30  

Madziunia1

karmel idealny! ja dodaję odrobinę wody-jest wtedy mniej gęsty :)

 |  7.04 o 14:19   Pokaż odpowiedzi

stawiamnamleko

Zrobiłam dzisiaj i polecam :) W sam raz na szybko dla dzieciaków :)

 |  5.04 o 22:25  

ewelina12576

robił ktoś? :)

 |  3.04 o 19:32  

, aby dodać komentarz.

Użytkownicy także przypinają: