


Karmel w mniej niż 10 minut wg Gordona Ramseya
120 g cukru
200 g śmietanki 30%
1/2 łyżeczki soli
Cukier wsypujemy na suchą patelnię i potrząsamy nią tak, aby pokrył całą jej powierzchnie w miarę równą warstwą. Stawiamy patelnie na średnim ogniu i czekamy, aż cukier zacznie się karmelizować. Trwa to ok. 2-3 minut. Ważne jest, żeby karmelizującego się cukru nie mieszać. Pozwalamy mu się całkowicie stopić i uzyskać ciemny, bursztynowy kolor. Gdy cały cukier będzie już płynny dodajemy ok. 1/3 kremówki i dokładnie mieszamy, aż się połączy. Następnie dodajemy resztę i gotujemy 1-2 minuty, karmel będzie nadal dość rzadki, ale po wystygnięciu mocno zgęstnieje. Zdejmujemy z ognia, dodajemy sól, mieszamy i zostawiamy do ostygnięcia.
Użytkownicy także przypinają:
Reklama:
wiki_drozdowska
a patelnie da się potem umyć??
inspiracje_kolacje
wyprobuje ;)
Madziunia1
karmel idealny! ja dodaję odrobinę wody-jest wtedy mniej gęsty :)
stawiamnamleko
Zrobiłam dzisiaj i polecam :) W sam raz na szybko dla dzieciaków :)
ewelina12576
robił ktoś? :)