Marzenia literackich bohaterów na przestrzeni epok


Więcej zszywek z tablicy

Kulinarnie

Jak zrobić smakowy cukier ?...
Czekoladowo-pomarańczowe ci...
Kruche babeczki z budyniem!...
kasza jaglana w dwóch smakach
Budyń jaglany z kakao i mas...
Budyń jaglany z kokosem i m...
kokosowy budyń z kaszy manny
xhxu
Fasolowe brownie <3 przy...
....
Składniki: 1 kg ziemniaków ...
Jak dobierać przyprawy i zioła
Domowe sosy sałatkowe ;)
Zostały ziemniaki z obiadu?
róże z truskawek
&&&
Placuszki budyniowe z jabłkami
:))
Tęczowe babeczki <3
    Brazylijskie ciasto ml...
Sernik z kokosem bounty
ciastka robi się bardzo pro...
Ciasto jogurtowe z borówkam...
Wystarczy 24 godzin, aby z ...
...
Karmel w mniej niż 10 minut...
baszta

baszta od Sylwia435

Dodane 24.02 o 20:52
Obserwuj
Karmel w mniej niż 10 minut wg Gordona Ramseya... 120 g cukru, 200 g śmietanki 30%, 1/2 łyżeczki soli. Cukier wsypujemy na suchą patelnię i potrząsamy nią tak, aby pokrył całą jej powierzchnie w miarę równą warstwą. Stawiamy patelnie na średnim ogniu i czekamy, aż cukier zacznie się karmelizować. Trwa to ok. 2-3 minut. Ważne jest, żeby karmelizującego się cukru nie mieszać. Pozwalamy mu się całkowicie stopić i uzyskać ciemny, bursztynowy kolor. Gdy cały cukier będzie już płynny dodajemy ok. 1/3 kremówki i dokładnie mieszamy, aż się połączy. Następnie dodajemy resztę i gotujemy 1-2 minuty, karmel będzie nadal dość rzadki, ale po wystygnięciu mocno zgęstnieje. Zdejmujemy z ognia, dodajemy sól, mieszamy i zostawiamy do ostygnięcia.

Karmel w mniej niż 10 minut wg Gordona Ramseya...

120 g cukru, 200 g śmietanki 30%, 1/2 łyżeczki soli. Cukier wsypujemy na suchą patelnię i potrząsamy nią tak, aby pokrył całą jej powierzchnie w miarę równą warstwą. Stawiamy patelnie na średnim ogniu i czekamy, aż cukier zacznie się karmelizować. Trwa to ok. 2-3 minut. Ważne jest, żeby karmelizującego się cukru nie mieszać. Pozwalamy mu się całkowicie stopić i uzyskać ciemny, bursztynowy kolor. Gdy cały cukier będzie już płynny dodajemy ok. 1/3 kremówki i dokładnie mieszamy, aż się połączy. Następnie dodajemy resztę i gotujemy 1-2 minuty, karmel będzie nadal dość rzadki, ale po wystygnięciu mocno zgęstnieje. Zdejmujemy z ognia, dodajemy sól, mieszamy i zostawiamy do ostygnięcia.

Zgłoś naruszenie

, aby dodać komentarz.

Użytkownicy także przypinają: