Więcej zszywek ze źródła

pysznoscislodkosci.blogspot.com

Mini ciasteczka z ciasta fr... Francuskie kwiatuszki 


  ... Sernik gotowany na biszkopc... Pianka na biszkoptach 


  ... Sernik królewski 

 Ciasto:... Ambrozja 


    2 litry mle... Karpatka z malinami 

 Cias... Makowa panienka 

 Biszkopt... Tort z owocami 


Biszkopt:...

Karpatka z malinami


Ciasto:

pół kostki
1 szklanka wody
1 szklanka mąki
5 jajek
1 łyżeczka proszku do pieczenia


Szklankę wody i margarynę gotujemy.
Od razu dodajemy 1 szklankę mąki.
Wszystko gotujemy 5 minut, cały czas mieszając.
Tak powstałą masę studzimy.
Stopniowo dodajemy jajka i proszek do pieczenia.
Dużą tortownicę wykładamy papierem do pieczenia
i nakładamy połowę ciasta.
Pieczemy ok. 25 minut w temperaturze 180 stopni, zmniejszamy temperaturę do 140 stopni i pieczemy jeszcze 5 minut, aby ciasto się wysuszyło.
Z drugą połową ciasta robimy tak samo.

Krem:

1 litr mleka
4 żółtka
2 opakowania budyniu waniliowego
2 łyżki mąki ziemniaczanej
7 łyżek cukru
300 g masła


Żółtka mieszamy z mąkami, budyniem,
cukrem i pół szklanki mleka.
Pozostałą część mleka gotujemy.
Wlewamy rozrobione budynie i gotujemy,
aż masa będzie gęsta.
Studzimy.
Masło ucieramy dodając stopniowo masę budyniową.
Krem dzielimy na dwie części.

Dodatkowo:

świeże maliny
2 galaretki malinowe

Galaretki rozpuszczamy w 650 ml wody.
Kiedy ostygnie wsypujemy maliny i odstawiamy,
aż galaretka zacznie tężeć.

Na tacy kładziemy pierwszy blat ciasta.
Nakładamy połowę kremu, tężejącą galaretkę malinową z malinami, połowę kremu
i drugi blat ciasta.
Ciasto schładzamy w lodówce.
Przed podaniem wierzch karpatki możemy posypać cukrem pudrem.

Zgłoś naruszenie

, aby dodać komentarz.

Polubili Lubię
grzenkowiczola
emz
Zszywka przypięta na tablicach:

Użytkownicy także przypinają:

ZMIEŃ TŁO ZMIEŃ STYL
DO GÓRY