Więcej zszywek z tablicy

ABC gotowania

Zapiekanka gyros
Jest to na...
Kasza gryczana z kurczakiem...
Pudding chia
Nasiona chia c...
paula_199

paula_199

Dodane 23.10 o 13:21
Obserwuj
Kasza gryczana z kurczakiem i warzywami
przepis na to danie pochodzi ze strony www. umniewkuchni.blox.pl
Jest dość szybkie i zdrowe danie, które każdy z łatwością przygotuje. Jak wiadomo kasza gryczana jest najzdrowsza z kasz. oprócz tego że zawiera dużo minerałow takich jak magnez, kwas foliowy, potas i cynk to jedzenie tej kaszy wzmacnia odporność, wspomaga pracę wątroby i rozgrzewa, przez idealnie nadaje się na chłodne, jesienne dni.

Składniki:

0,5 kg piersi z kurczaka

200 g kaszy gryczanej prażonej

200 g marchewki

200 g pora (1 por średniej wielkości) 

100 g selera korzeniowego 

2 ząbki czosnku 

sól, pieprz, słodka papryka

1-2 łyżki sosu sojowego ciemnego

1 łyżka oleju do smażenia

do podania: natka pietruszki, szczypiorek lub koperek 

Wykonanie:
Pierś  z kurczaka pokroić w kostkę, doprawić solą, pieprzem i słodką papryką. Dodać łyżkę oleju i dokładnie wymieszać. Odstawić. 

Warzywa obrać i opłukać. Marchewkę i seler zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Por pokroić w półplasterki. Czosnek posiekać. 

Kaszę ugotować w osolonej wodzie, zgodnie z instrukcją na opakowaniu.

W tym czasie na rozgrzaną patelnię wrzucić przygotowaną pierś z kurczaka. Smażyć do zarumienienia i przełożyć do miseczki. Na patelnię dolać łyżkę oleju. Wrzucić pokrojony por. Kiedy por się zeszkli, dorzucić pozostałe warzywa. Smażyć do czasu, aż warzywa się zarumienią. 

Do warzyw dodać usmażoną wcześniej pierś z kurczaka i ugotowaną kaszę gryczaną. Doprawić sosem sojowym i świeżo mielonym czarnym pieprzem. Wymieszać i smażyć jeszcze przez chwilę (tak, aby mięso było ciepłe). 

Podawać z posiekaną natką pietruszki, koperkiem lub szczypiorkiem.

Kasza gryczana z kurczakiem i warzywami

przepis na to danie pochodzi ze strony www. umniewkuchni.blox.pl
Jest dość szybkie i zdrowe danie, które każdy z łatwością przygotuje. Jak wiadomo kasza gryczana jest najzdrowsza z kasz. oprócz tego że zawiera dużo minerałow takich jak magnez, kwas foliowy, potas i cynk to jedzenie tej kaszy wzmacnia odporność, wspomaga pracę wątroby i rozgrzewa, przez idealnie nadaje się na chłodne, jesienne dni.

Składniki:

0,5 kg piersi z kurczaka

200 g kaszy gryczanej prażonej

200 g marchewki

200 g pora (1 por średniej wielkości)

100 g selera korzeniowego

2 ząbki czosnku

sól, pieprz, słodka papryka

1-2 łyżki sosu sojowego ciemnego

1 łyżka oleju do smażenia

do podania: natka pietruszki, szczypiorek lub koperek

Wykonanie:
Pierś z kurczaka pokroić w kostkę, doprawić solą, pieprzem i słodką papryką. Dodać łyżkę oleju i dokładnie wymieszać. Odstawić.

Warzywa obrać i opłukać. Marchewkę i seler zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Por pokroić w półplasterki. Czosnek posiekać.

Kaszę ugotować w osolonej wodzie, zgodnie z instrukcją na opakowaniu.

W tym czasie na rozgrzaną patelnię wrzucić przygotowaną pierś z kurczaka. Smażyć do zarumienienia i przełożyć do miseczki. Na patelnię dolać łyżkę oleju. Wrzucić pokrojony por. Kiedy por się zeszkli, dorzucić pozostałe warzywa. Smażyć do czasu, aż warzywa się zarumienią.

Do warzyw dodać usmażoną wcześniej pierś z kurczaka i ugotowaną kaszę gryczaną. Doprawić sosem sojowym i świeżo mielonym czarnym pieprzem. Wymieszać i smażyć jeszcze przez chwilę (tak, aby mięso było ciepłe).

Podawać z posiekaną natką pietruszki, koperkiem lub szczypiorkiem.

Zszywka przypięta także na tablicach:
Mniam! ryż kuchnia pysznosci +42 innych
Zgłoś naruszenie

, aby dodać komentarz.

Użytkownicy także przypinają: