Więcej zszywek ze źródła

www.kuchniamalwinki.pl

Conchiglioni z mięsem w pom... Kasza pęczak z bakłażanem, ... Kasza pęczak z bakłażanem, ... Polędwiczka wieprzowa z boc... Jajka w pomidorach – świetn...
sylwia2137

sylwia2137

Dodane 21.10 o 19:05 z

www.kuchniamalwinki.pl

Obserwuj

Kasza pęczak z bakłażanem, suszonymi pomidorami i fetą



Składniki:

1 szklanka kaszy jęczmiennej typu „pęczak”
bakłażan
8-10 szt. suszonych pomidorów ze słoiczka
100-150 g prawdziwej fety
pęczek natki pietruszki
2-3 łyżki oliwy
sól i pieprz do smaku


Pęczak wypłukać, osączyć na sitku. Zagotować 2 szklanki wody, posolić do smaku. Wsypać kaszę i gotować na wolnym ogniu przez około 15 minut, do całkowitego wchłonięcia się płynu, mieszając od czasu do czasu. Zdjąć pokrywkę i odparowywać jeszcze przez 3 minuty. Przestudzić.

Bakłażana umyć i osuszyć papierowym ręcznikiem. Pokroić w grubą kostkę, posolić (koniecznie chwilę przez smażeniem – dodatek soli sprawia, że bakłażan nie chłonie tłuszczu jak gąbka). Na patelni rozgrzać 2-3 łyżki oliwy, wrzucić pokrojonego w kostkę bakłażana i smażyć do momentu, aż się zrumieni i stanie miękki. Dodać do garnka z kaszą bezpośrednio z patelni.

Suszone pomidory pokroić w paski, natkę pietruszki posiekać, ser feta pokroić w grubą kostkę lub pokruszyć. Wymieszać razem wszystkie składniki, dodając do smaku 2-3 łyżki oliwy ze słoiczka z suszonymi pomidorami lub zwykłej oliwy z oliwek. Ewentualnie doprawić jeszcze solą i pieprzem.

Polubili: Jadzkaa monique139
Zgłoś naruszenie

, aby dodać komentarz.

Użytkownicy także przypinają: