
Kawa pachnąca Indiami
Składniki:
1 cm kory cynamonowca lub spora szczypta tartego cynamonu,
3 goździki,
4 owoce zielonego kardamonu,
1/5 laski wanilii,
1/2 gwiazdki anyżu,
4 łyżki kawy mielonej,
1 szklanka mleka sojowego np. waniliowego,
2 łyżki miodu,
Przygotowanie:
Kawę można przyrządzić na dwa sposoby; w tygielku lub w kawiarce.
W obydwu przypadkach najpierw rozcieramy przyprawy w moździerzu.
Następnie mieszamy je z kawą i napełniamy kawiarkę, którą stawiamy na palnik.
Po kilku minutach kawa jest gotowa. Przyprawiamy ją mlekiem i miodem.
W przypadku tygielka postępujemy podobnie, ale zamiast miodu dodajemy brązowy
cukier i kilkukrotnie podgrzewany nie dopuszczając do podnoszenia się piany.
Dopiero na sam koniec lekko zagotowujemy i dodajemy kilka kropel zimnej wody.
Tak by kawa z przyprawami opadła na dno tygielka.
http :// www. kuchnia. tv/kuchnia_przepis_0-0-4462_ kawa-pachnaca-indiami.html
Zszywka przypięta także na tablicach:
Ulubione
Użytkownicy także przypinają:
0
1
0
[Tags] Drożdżowe zajączki na Wielkanoc w tym w ...
fotoamator Pięknie wyglądają i pewnie są smaczne.
JulenkaK
Przepis w sam raz dla mnie :) Uwielbiam takie aromaty. Akurat na święta dostałam kawę z etnocafe.pl/o-nas/palarnia-kawy/ więc koniecznie muszę wypróbować Twój przepis. Choć chyba zrezygnuję z anyżu :)