bettypasja

bettypasja

Dodane 31.12 o 11:31
Obserwuj
Kawowy tort bezowy

Beza:
✅ 5 białek
✅ 250 g drobnego cukru
✅ szczypta soli
✅ 1 łyżeczka soku z cytryny

Krem:
✅ 400 g śmietanki 30%
✅ 250 g mascarpone
✅ 20 g cukru pudru
✅ 2 op fix-u do śmietany lub żelatyna
✅ 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej

Białka ubijam na sztywną pianę razem ze szczyptą soli, stopniowo dodając cukier- łyżka po łyżce, aż cały cukier się rozpuści. Sprawdzam, czy cukier się rozpuścił — rozcierając masę pomiędzy palcami, jeśli nie czuję drobinek cukru — beza jest dobrze ubita. Na sam koniec dodaję sok z cytryny, chwilę mieszam, aż się połączy. Masę dzielę na dwie części. Na papierze do pieczenia rysuję okrąg o średnicy 19 cm, papier przewracam na druga stronę i na powstały okrąg połowę bezy. Tak samo postępuję z drugą częścią bezy.
Oba blaty suszę w tym samym czasie w piekarniku. Na początku w 130*C stopniach grzanie góra-dół przez 5 minut. Następnie zmniejszam temperaturę do 90*C i suszę przez 2,5h. Nie otwieram w trakcie piekarnika. Gdy beza się upiecze, uchylam piekarnik i studzę bezę w piekarniku. Najlepiej pozostawić ją na noc.
Kolejnego dnia kawę rozpuszczam w niewielkiej ilości wody. Do schłodzonej miski dodaję zimne mascarpone, śmietankę, kawę j cukier. Krem zaczynam ubijać, a po chwili dodaję fix-y i ubijam, aż uzyskam gesty krem. Blaty bezy przekładam przygotowanym kremem, wierzch ozdabiam kakao.

Kawowy tort bezowy


Beza:
✅ 5 białek
✅ 250 g drobnego cukru
✅ szczypta soli
✅ 1 łyżeczka soku z cytryny

Krem:
✅ 400 g śmietanki 30%
✅ 250 g mascarpone
✅ 20 g cukru pudru
✅ 2 op fix-u do śmietany lub żelatyna
✅ 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej

Białka ubijam na sztywną pianę razem ze szczyptą soli, stopniowo dodając cukier- łyżka po łyżce, aż cały cukier się rozpuści. Sprawdzam, czy cukier się rozpuścił — rozcierając masę pomiędzy palcami, jeśli nie czuję drobinek cukru — beza jest dobrze ubita. Na sam koniec dodaję sok z cytryny, chwilę mieszam, aż się połączy. Masę dzielę na dwie części. Na papierze do pieczenia rysuję okrąg o średnicy 19 cm, papier przewracam na druga stronę i na powstały okrąg połowę bezy. Tak samo postępuję z drugą częścią bezy.
Oba blaty suszę w tym samym czasie w piekarniku. Na początku w 130*C stopniach grzanie góra-dół przez 5 minut. Następnie zmniejszam temperaturę do 90*C i suszę przez 2,5h. Nie otwieram w trakcie piekarnika. Gdy beza się upiecze, uchylam piekarnik i studzę bezę w piekarniku. Najlepiej pozostawić ją na noc.
Kolejnego dnia kawę rozpuszczam w niewielkiej ilości wody. Do schłodzonej miski dodaję zimne mascarpone, śmietankę, kawę j cukier. Krem zaczynam ubijać, a po chwili dodaję fix-y i ubijam, aż uzyskam gesty krem. Blaty bezy przekładam przygotowanym kremem, wierzch ozdabiam kakao.

Zszywka przypięta także na tablicach:
Napoje Coś słodkiego kuchnia ♣ Słodkie inspiracje ♣ +3 innych
Zgłoś naruszenie

bettypasja

Oba blaty suszę w tym samym czasie w piekarniku. Na początku w 130*C stopniach grzanie góra-dół przez 5 minut. Następnie zmniejszam temperaturę do 90*C i suszę przez 2,5h. Nie otwieram w trakcie piekarnika. Gdy beza się upiecze, uchylam piekarnik i studzę bezę w piekarniku. Najlepiej pozostawić ją na noc. Kolejnego dnia kawę rozpuszczam w niewielkiej ilości wody. Do schłodzonej miski dodaję zimne mascarpone, śmietankę, kawę j cukier. Krem zaczynam ubijać, a po chwili dodaję fix-y i ubijam, aż uzyskam gesty krem. Blaty bezy przekładam przygotowanym kremem, wierzch ozdabiam kakao.

 |  31.12 o 11:32  

bettypasja

Kawowy tort bezowy Beza: ✅ 5 białek ✅ 250 g drobnego cukru ✅ szczypta soli ✅ 1 łyżeczka soku z cytryny Krem: ✅ 400 g śmietanki 30% ✅ 250 g mascarpone ✅ 20 g cukru pudru ✅ 2 op fix-u do śmietany lub żelatyna ✅ 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej Białka ubijam na sztywną pianę razem ze szczyptą soli, stopniowo dodając cukier- łyżka po łyżce, aż cały cukier się rozpuści. Sprawdzam, czy cukier się rozpuścił — rozcierając masę pomiędzy palcami, jeśli nie czuję drobinek cukru — beza jest dobrze ubita. Na sam koniec dodaję sok z cytryny, chwilę mieszam, aż się połączy. Masę dzielę na dwie części. Na papierze do pieczenia rysuję okrąg o średnicy 19 cm, papier przewracam na druga stronę i na powstały okrąg połowę bezy. Tak samo postępuję z drugą częścią bezy.

 |  31.12 o 11:32  

, aby dodać komentarz.

Użytkownicy także przypinają: