Więcej zszywek z tablicy

domowy wyrób wędlin

Rillettes de porc

1 kg wie...
Szynka z indyka
Salceson domowy
Pieczona karkówka w sosie m...
Domowa szynka z szynkowara ...
GĘSI PASZTET
2200 g mięsa z...
Galantyna z kurczaka z szyn...
biała kiełbasa
domowy schab na kanapki
Sch...
kiełbasa w słoiku czyli dom...
Mielonka turystyczna ze sło...
boczek z szynkowara
 składn...
Schab z pończochy suszony
W...
Paprykowa kiełbasa słoikowa...
Szynka cebulowa na kanapki ...
Szynka pieczona w niskiej t...
Świąteczna szynka pieczona ...
piersi kurczaka pieczone w ...
Noworoczna golonka na zimno...
schab z pończochy
BIAŁA KIEŁBASA W SŁOIKACH Z...
SCHAB GOTOWANY

Składniki:
...
szynka gotowana

Więcej zszywek ze źródła

www.ivkawkuchni.pl

Sałatka z makaronem ryżowym... Kruche ciasto do tart
przep... Sałatka z makaronem ryżowym... Pavlova z karmelem i orzech... frytki z piekarnika Bułeczki czosnkowe krem z nutelli Kumpir - zapiekany ziemniak... kiełbasa w słoiku czyli dom...
Anita205

Anita205

Dodane 17.05 o 10:02 z

www.ivkawkuchni.pl

Obserwuj

kiełbasa w słoiku czyli domowa mielonka


1,2 kg szynki wieprzowej
800 g łopatki wieprzowej (lub karczku)
800 g wędzonego surowego boczku
1,5 łyżki łyżeczki soli peklowej
1 łyżka majeranku
2- 3 łyżki pieprzu ziołowego
1 łyżeczka świeżo mielonego czarnego pieprzu
2-3 ząbki czosnku


Przygotowanie mięsa

Szynkę (cała lub większą cześć) pokrój w drobną kostkę. Pozostałe mięso - łopatkę i boczek bez skóry i ewentualnie pozostałą szynkę zmiel w maszynce z sitkiem o średnich oczkach. Przełóż do miski. Mięso wymieszaj z przyprawami oraz przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Wyrabiaj ręcznie przez kilka minut. Nigdy nie próbuje surowego mięsa, aby sprawdzić czy jest dobrze doprawione, podsmażam odrobinę na patelni i kosztuje.

Mięso przekładaj do wyparzonych i suchych słoików , starając się dokładnie dociskać mięso, tak aby było jak najmniej pustych przestrzeni. Nie nakładaj mięsa do samej góry, zostaw około 2 cm „luzu”. Słoiki mocno zakręć.

Tak przygotowane słoiki pasteryzuj metodą tyndalizacji.
Czas pasteryzacji uzależniony jest od pojemności słoików. I tak słoiki o pojemności:
- do 500 ml pasteryzujemy: I dzień - 60 minut , II - 40 minut , III - 30 minut,
- 1 l pasteryzujemy: I dzień - 90 minut , II - 60 minut , III - 45 minut ,
- 1,5 l pasteryzujemy: I dzień - 120 minut , II - 80 minut , III - 60 minut.

Zszywka przypięta także na tablicach:
jedzenie Przepisy kuchnia Kulinarnie +8 innych
Zgłoś naruszenie

, aby dodać komentarz.

Użytkownicy także przypinają: