4 duże białka
200 g cukru
1 łyżeczka soku z cytryny
Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Białka ubić na sztywną pianę. By nie przebić białek, warto co jakiś czas sprawdzić w trakcie ubijania czy miskę z pianą można odwrócić do góry dnem. Jeśli tak - piana jest gotowa do dalszej obróbki. Następnie stopniowo dodawać cukier, łyżka po łyżce, cały czas ubijając, aż cukier całkowicie się rozpuści – trwa to kilkanaście minut. W masie nie powinno być żadnych grudek cukru. Wlać sok z cytryny, zmiksować. Gotowa masa bezowa powinna być bardzo sztywna, gęsta i błyszcząca.
Masę bezową przełożyć do rękawa cukierniczego zakończonego ozdobną końcówką np. dużą gwiazdką i wyciskać na przygotowaną blachę bezy, zachowując odstępy (bezy trochę urosną w trakcie pieczenia).
Piekarnik rozgrzać do temperatury 90°C z termoobiegiem. Piec bezy przez około 2 - 2,5 godziny, w zależności od wielkości. Upieczona beza wydaje głuchy odgłos gdy stukniemy o jej spód.
Wyjąć z piekarnika. Zostawić do wystudzenia.
lolipoppy
4 duże białka 200 g cukru 1 łyżeczka soku z cytryny Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Białka ubić na sztywną pianę. By nie przebić białek, warto co jakiś czas sprawdzić w trakcie ubijania czy miskę z pianą można odwrócić do góry dnem. Jeśli tak - piana jest gotowa do dalszej obróbki. Następnie stopniowo dodawać cukier, łyżka po łyżce, cały czas ubijając, aż cukier całkowicie się rozpuści – trwa to kilkanaście minut. W masie nie powinno być żadnych grudek cukru. Wlać sok z cytryny, zmiksować. Gotowa masa bezowa powinna być bardzo sztywna, gęsta i błyszcząca. Masę bezową przełożyć do rękawa cukierniczego zakończonego ozdobną końcówką np. dużą gwiazdką i wyciskać na przygotowaną blachę bezy, zachowując odstępy (bezy trochę urosną w trakcie pieczenia). Piekarnik rozgrzać do temperatury 90°C z termoobiegiem. Piec bezy przez około 2 - 2,5 godziny, w zależności od wielkości. Upieczona beza wydaje głuchy odgłos gdy stukniemy o jej spód. Wyjąć z piekarnika. Zostawić do wystudzenia.