KLOPSIKI W SOSIE MYŚLIWSKIM
(przepis na 4 porcje)
500 g mięsa mielonego wieprzowo-wołowego,
1 jajko,
2 łyżki bułki tartej,
1 garść suszonych grzybów,
1 cebula,
500 ml bulionu mięsnego,
2 kiszone ogórki,
2 ząbki czosnku,
2-3 łyżeczki koncentratu pomidorowego,
1 łyżeczka majeranku,
mąka pszenna,
1 liść laurowy,
½ łyżeczki cukru,
ostra papryka w proszku,
sól i pieprz,
1 łyżka śmietany 18%
Grzyby zalać 1 szklanką wrzątku i odstawić na minimum pół godziny. Po tym czasie odcedzić, zachowując wodę i pokroić na mniejsze kawałki.
Mięso mielone wymieszać z jajkiem, bułką tartą, solą, pieprzem i majerankiem. Uformować małe klopsiki, obtoczyć w mące i usmażyć na oleju na rumiany kolor. Klopsiki przełożyć do rondla, a na tym samym tłuszczu zrumienić posiekaną cebulę. Dodać pokrojone grzyby i czosnek przeciśnięty przez praskę, całość dusić na niedużym ogniu kilka minut. Cebulę i grzyby dodać do rondla z klopsikami, wlać bulion i wodę po grzybach, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, liść laurowy i ostrą paprykę. Gotować pod przykryciem ok. 10-15 minut, następnie dodać pokrojone w kostkę ogórki kiszone oraz koncentrat pomidorowy, wymieszać.
1 łyżkę mąki wymieszać z niewielką ilością zimnej wody, dodać do klopsików, dokładnie wymieszać i gotować, aż sos się zagęści. Doprawić do smaku solą, pieprzem i cukrem. Po zdjęciu z ognia dodać śmietanę (wartą ją najpierw rozmieszać z 1-2 łyżkami gorącego sosu i dopiero potem wlać do pozostałego sosu).
Użytkownicy także przypinają: