Jako dziennikarz przeprowadź rozmowę z Telimeną


Więcej zszywek z tablicy

Jedzonko

Makaron na 10 sposobów
Zapiekanka mięso-makaronowa...
Risotto grzybowe z kurczaki...
Tagliatelle z łososiem i br...
SAŁATKA MAKARONOWA Z OGÓRKI...
Brokułowa sałatka w sosie c...
Warzywna sałatka z makaronem
Potrawka z tortellini na sz...
Ciecierzyca w pomidorach ze...
12 przepisów na sałatki
Ziemniaki Hasselback "...
Makaron gotowany z warzywam...
Kurczak z kurkami z jednej ...
Makaronowe kokardki z piecz...
Salatka z czarna fasolka, k...
Szybki makaron z cukinią i ...
Super latwe danie: kurczak ...
Zapiekany kurczak nadziewan...
Kurczak z makaronem, pomido...
potrawka meksykańska
chlebek z pomidorami i serem
Klopsiki zapiekane z makaro...
SAŁATKA SEROWA Z PARÓWKĄ W ...
Wypasiony omlet
Kurczak pod pieczarkową pie...
Makaron z brokułowym pesto.
dzoana_dzandza

dzoana_dzandza od wiki930

Dodane 22.05 o 1:00
Obserwuj
Klopsiki zapiekane z makaronem w sosie śmietanowym z porami Składniki: 30 dag mielonego mięsa drobiowego (można też użyć wieprzowiny) 20 dag makaronu penne (mogą też być muszelki, kokardki lub świderki) 1 spory por - biała część 2 szklanki mleka 1 szklanka śmietanki 18% 1/2 szklanki startego żółtego sera 1 jajko garść drobno posiekanej natki pietruszki 1 łyżka masła 1 łyżka pszennej mąki sól świeżo zmielony czarny pieprz masło do wysmarowania naczynia żaroodpornego Przygotowanie: Z pora usuń zewnętrzne liście, wypłucz dokładnie pod bieżącą wodą, pokrój na cienkie plasterki. W sporym rondlu rozgrzej masło, dodaj pora i cały czas mieszając smaż przez 2-3 minuty, aż stanie się szklisty. Dodaj mąkę, wymieszaj, smaż na średnim ogniu pół minuty. Wlej mleko i śmietankę, wymieszaj, doprowadź do wrzenia, nie przestając mieszać (sos lubi się przypalać). Dopraw solą i pieprzem, zestaw z ognia do przestudzenia. Do mięsa dodaj jajko, natkę, sól i pieprz. Dokładnie wymieszaj. Uformuj sześć klopsików. Do przestudzonego sosu dodaj starty ser i wymieszaj. Naczynie żaroodporne wysmaruj masłem, wsyp makaron. Wlej sos, wymieszaj. Łyżką zrób wgłębienia i wkładaj w nie klopsiki. Wyrównaj powierzchnię tak, by cały makaron był pokryty sosem. Naczynie wstaw do piekarnika nagrzanego do 160 stopni i zapiekaj przez 30-40 minut, aż wierzch ładnie się przyrumieni. Podawaj z duuużą porcją sałaty :)

Klopsiki zapiekane z makaronem w sosie śmietanowym

z porami Składniki: 30 dag mielonego mięsa drobiowego (można też użyć wieprzowiny) 20 dag makaronu penne (mogą też być muszelki, kokardki lub świderki) 1 spory por - biała część 2 szklanki mleka 1 szklanka śmietanki 18% 1/2 szklanki startego żółtego sera 1 jajko garść drobno posiekanej natki pietruszki 1 łyżka masła 1 łyżka pszennej mąki sól świeżo zmielony czarny pieprz masło do wysmarowania naczynia żaroodpornego Przygotowanie: Z pora usuń zewnętrzne liście, wypłucz dokładnie pod bieżącą wodą, pokrój na cienkie plasterki. W sporym rondlu rozgrzej masło, dodaj pora i cały czas mieszając smaż przez 2-3 minuty, aż stanie się szklisty. Dodaj mąkę, wymieszaj, smaż na średnim ogniu pół minuty. Wlej mleko i śmietankę, wymieszaj, doprowadź do wrzenia, nie przestając mieszać (sos lubi się przypalać). Dopraw solą i pieprzem, zestaw z ognia do przestudzenia. Do mięsa dodaj jajko, natkę, sól i pieprz. Dokładnie wymieszaj. Uformuj sześć klopsików. Do przestudzonego sosu dodaj starty ser i wymieszaj. Naczynie żaroodporne wysmaruj masłem, wsyp makaron. Wlej sos, wymieszaj. Łyżką zrób wgłębienia i wkładaj w nie klopsiki. Wyrównaj powierzchnię tak, by cały makaron był pokryty sosem. Naczynie wstaw do piekarnika nagrzanego do 160 stopni i zapiekaj przez 30-40 minut, aż wierzch ładnie się przyrumieni. Podawaj z duuużą porcją sałaty :)

Zgłoś naruszenie

, aby dodać komentarz.

Użytkownicy także przypinają: