Klopsiki zapiekane z makaronem w sosie śmietanowym
z porami Składniki: 30 dag mielonego mięsa drobiowego (można też użyć wieprzowiny) 20 dag makaronu penne (mogą też być muszelki, kokardki lub świderki) 1 spory por - biała część 2 szklanki mleka 1 szklanka śmietanki 18% 1/2 szklanki startego żółtego sera 1 jajko garść drobno posiekanej natki pietruszki 1 łyżka masła 1 łyżka pszennej mąki sól świeżo zmielony czarny pieprz masło do wysmarowania naczynia żaroodpornego Przygotowanie: Z pora usuń zewnętrzne liście, wypłucz dokładnie pod bieżącą wodą, pokrój na cienkie plasterki. W sporym rondlu rozgrzej masło, dodaj pora i cały czas mieszając smaż przez 2-3 minuty, aż stanie się szklisty. Dodaj mąkę, wymieszaj, smaż na średnim ogniu pół minuty. Wlej mleko i śmietankę, wymieszaj, doprowadź do wrzenia, nie przestając mieszać (sos lubi się przypalać). Dopraw solą i pieprzem, zestaw z ognia do przestudzenia. Do mięsa dodaj jajko, natkę, sól i pieprz. Dokładnie wymieszaj. Uformuj sześć klopsików. Do przestudzonego sosu dodaj starty ser i wymieszaj. Naczynie żaroodporne wysmaruj masłem, wsyp makaron. Wlej sos, wymieszaj. Łyżką zrób wgłębienia i wkładaj w nie klopsiki. Wyrównaj powierzchnię tak, by cały makaron był pokryty sosem. Naczynie wstaw do piekarnika nagrzanego do 160 stopni i zapiekaj przez 30-40 minut, aż wierzch ładnie się przyrumieni. Podawaj z duuużą porcją sałaty :)
Użytkownicy także przypinają: